miercuri, septembrie 06, 2006

PATRIARHIA B.O.R.: COMUNICAT DE PRESA

PATRIARHIA BISERICII ORTODOXE ROMANE
Nr. 3465/6 septembrie 2006

COMUNICAT DE PRESA



In legatura cu mentionarea personalului din conducerea cultelor religioase in Proiectul de lege privind declararea si controlul averilor si conflictul de interese, precum si regimul incompatibilitatilor pentru persoanele care exercita functii si demnitati publice, facem urmatoarele precizari:

1. Includerea personalului din conducerea cultelor religioase in acest proiect de lege contravine Art. 29 din Constitutia Romaniei, potrivit caruia „cultele religioase sunt autonome fata de stat… sunt libere si se organizeaza potrivit statutelor proprii, in conditiile legii”. Autonomia cultelor religioase presupune in mod necesar dreptul acestora de a hotari asupra organizarii bisericesti, a alegerii personalului de conducere, precum si cu privire la administrarea si controlul averilor bisericesti.
2. Potrivit Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, ierarhii ortodocsi provin din randul personalului monahal - care nu poseda si nu are dreptul sa dobandeasca avere personala - si se supun aceluiasi regim juridic si de disciplina monahala pe tot parcursul vietii.
3. In legatura cu mentionarea in proiectul de lege a personalului din conducerea cultelor religioase si a unitatilor de cult recunoscute in Romania, asimilat celui incadrat pe functii de demnitate publica potrivit Legii nr. 142/1999, care in Biserica Ortodoxa Romana sunt ierarhii aflati in exercitiul mandatului pastoral si de conducere in urma alegerii de catre forul electiv bisericesc, precizam fara echivoc ca acestia nu detin averi personale. Potrivit interdictiei legale si canonice de a detine si dobandi averi personale pe durata exercitarii atributiilor lor canonice, statutare si regulamentare bisericesti, ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane beneficiaza de bunuri comune din averea bisericeasca, dupa cum urmeaza: resedinta, mijloc de transport, personal de intretinere etc.

Avand in vedere cele de mai sus, consideram inadecvata includerea personalului din conducerea cultelor religioase, respectiv a ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane in proiectul de lege mentionat.

0 Comments:

Trimiteți un comentariu

<< Home