vineri, ianuarie 13, 2012

Politeţea, secret al unei discuţii constructive

Articol scris de Corneliu Ciocan
În decursul mileniilor existenţei umane, în toate tipurile de civilizaţii au existat modele de comportament şi de exprimare a relaţiilor din cadrul comunităţilor. Începând cu epoca pietrei şi terminând cu era supercomputerizată, relaţionarea între indivizii unei comunităţi s-a făcut şi se face pe baza unor reglementări şi legi, parte scrise, parte nescrise, adunate sub titlul generic de "cod al bunelor maniere".

Se spune astăzi că o persoană este "bine crescută" sau "manierată" atunci când modul ei de comportament o face agreabilă celor din jur, respectând în acelaşi timp nişte reguli care ţin la urma urmei de bun-simţ şi de educaţie.
Astfel, un element esenţial în relaţiile interumane este conversaţia. Secretul aşa-zisei arte a conversaţiei este acela de a şti să ascultaţi. "Ştiinţa" recunoaşterii meritelor şi calităţilor celui cu care discutaţi este un element esenţial în comunicare. A face caz de propriile cunoştinţe, a vorbi necontenit de propriile calităţi, a presăra conversaţia cu o ploaie de dictoane şi locuţiuni poate rupe eventualele punţi de comunicare cu cei din jur. Este bine să vă feriţi a fi pisălogi în conversaţie. Trebuie să fiţi mereu atenţi la reacţiile interlocutorului dumneavoastră. Dacă staţi de vorbă cu două persoane, iar la un moment una din ele pleacă, nimic nu este mai penibil decât a începe imediat să o bârfiţi în faţa persoanei rămase, chiar dacă vă este antipatică.
Simplitatea în modul de exprimare vă ajută mult. Cuvintele savante şi prea sofisticate trebuie evitate într-o conversaţie generală. Există riscul de a părea pedant afectat sau ridicol. Modul de adresare trebuie să fie diferit. Nu vă puteţi adresa în acelaşi mod unei persoane superioare ierarhic şi unui prieten intim. Într-o conversaţie, indiferent de nivelul cultural al interlocutorilor, evitaţi cu orice preţ folosirea cuvintelor vulgare. Cei din jur vor putea trece cu vederea o greşeală de exprimare, dar sigur nu vor fi tolerate vulgaritatea şi grosolănia. "Câ est le ton qui fait la musique", spuneau francezii. Niciodată acesta nu trebuie ridicat într-o conversaţie civilizată. Politeţea în discuţii este un alt element al unei bune creşteri.
Tăcerea e de aur, vorba este de argint
Un mod civilizat de comportament include obligatoriu obişnuitul "bună ziua" sau "sărut mâna" (dacă vă adresaţi unei doamne sau unui preot ortodox,) "vă rog", "pardon", "la revedere". Acestea trebuie să fie urmate de " domnule" sau "doamnă", după caz. Nu şuşotiţi niciodată pe la colţuri. Într-o colectivitate sau în societate nu se comunică nimic la urechea celuilalt. Dacă trebuie să comunicaţi secrete trebuie să ieşiţi din încăpere împreună cu interlocutorul dumneavoastră. Nu este indicat să-l întrerupeţi pe cel care vorbeşte, iar dacă trebuie neapărat să o faceţi adăugaţi la intervenţia dumneavoastă şi scuzele de rigoare. Este foarte indicat ca în anumite situaţii să păstraţi tăcerea şi să ascultaţi. Tăcerea este de aur, iar vorba numai de argint. Gafele într-o conversaţie, chiar dacă discuţia este aprinsă, sunt considerate ca o lipsă de atenţie şi de respect. Soluţia cea mai rezonabilă pentru ieşirea dintr-o asemenea situaţie penibilă este trecerea cu vederea chiar dacă sunteţi doar martor la gafa respectivă.
Asupra ei nu trebuie insistat. Se trece repede la un alt subiect şi sunt şanse mari ca aceasta să fie uitată. Bineînţeles, această soluţie nu se poate aplica gafelor monumentale. Întrebările mai delicate sau stânjenitoare pot fi evitate prin ignorare. Dacă se insistă, explicaţi, dacă se poate zâmbind, că nu doriţi să răspundeţi. Este recomandabil să se evite neadevărul. Minciuna poate duce la situaţii mult mai penibile.
Comunicarea este imposibilă fără cuvinte. Ele pot exprima toate simţămintele sufletului omenesc, dar în acelaşi timp pot deveni periculoase pentru cei din jurul dumneavoastră având de multe ori puterea unor arme. Nu vă puteţi permite în societate să vorbească gura fără dumneavoastră. Nu puteţi vorbi tot ce vă trece prin cap. Chiar şi la furie sau supărare, trebuie să evitaţi cuvintele care pot răni. Atunci când sunteţi înjuraţi, evitaţi să răspundeţi la insulte. Chiar dacă vă simţiţi lezaţi trebuie ştiut că aceasta nu este laşitate, ci inteligenţă şi bună creştere. Nu trebuie să te cobori la nivelul celui care te jigneşte. Este şi aceasta o metodă de a stinge conflictul. Întotdeauna trebuie să vă măsuraţi cuvintele şi evitaţi conflictele. Nu bârfiţi, nu ironizaţi prin cuvinte cu subînţeles şi nu faceţi aprecieri jignitoare. O modalitate de a atenua impactul cuvintelor mai dure poate fi utilizarea expresiilor de genul "cred că...", "mi se pare…".

Sursa: Ziarul Lumina