vineri, martie 01, 2013

Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul este noul Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei

 Inaltpreasfinţite Stăpâne, Bine ati venit la Buzău!


BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMANE ne informează:


În ziua de 28 februarie 2013, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au început lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit în şedinţă de lucru la Reşedinţa patriarhală.


După deschiderea lucrărilor, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc alegerea ierarhului titular în scaunul vacant de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.


Dintre cei doi candidaţi desemnaţi de către Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei în consultare cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, Sfântul Sinod a ales, prin vot secret, pe Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, în scaunul vacant de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei cu 41 de voturi din 47 voturi valabil exprimate. 


Ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei va avea loc în Catedrala arhiepiscopală cu hramul Înălţarea Domnului, din municipiul Buzău în ziua de duminică, 10 martie 2013, după Sfânta Liturghie.


Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul s-a născut în jud. Iaşi la Suhuleţ, în data de 19 aprilie 1965.


În anul 1987 a absolvit Seminarul Teologic din Buzău, apoi în 1992 devine licenţiat al Facultăţii de  Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Studiile doctorale în teologie le urmează la Universitatea Aristotelică, Tesalonic, Grecia, obţinând titlul de doctor în anul 1997. Între anii 1998 -1999 urmează la Bari, Italia, Studii de bizantinologie şi ecumenism. 


În 1992, a intrat în monahism la Mănăstirea Crasna, judeţul Prahova.


În 2000 a fost hirotonit ieromonah, iar în iulie 2002, a fost ales Episcop-vicar patriarhal (hirotonit arhiereu la 22 septembrie 2002), coordonând: Cancelaria Sfântului Sinod şi sectoarele Relaţii Bisericeşti şi Interreligioase, Comunităţi Externe şi Social-Filantropic. 


Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul este Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anul 2009.

Preasfinţitul Ciprian Spiridon, noul Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei ales astăzi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat pentru Televiziunea Patriarhiei Române, TRINITAS TV: „Îmi vin în minte cuvintele Sfântului Grigorie de Nyssa care spune că viaţa noastră se constituie dintr-un şir de începuturi. Trecem dintr-un început prin alt început care nu au niciodată un sfârşit. De aceea, sunt conştient că mă aflu la capătul unei etape din viaţa mea, aceea a slujirii arhiereşti ca Episcop-vicar patriarhal, şi în faţa unui nou început care presupune foarte multe provocări, probleme şi tot felul de responsabilităţi, dar pe care cu siguranţă le vom birui pentru că am nădejdea şi certitudinea totodată că Hristos este Cel Care ne întăreşte, El este adevăratul Episcop al unei eparhii. Noi doar Îl simbolizăm în chip văzut şi sunt convins că mă va întări să mă achit de responsabilităţile pe care le presupune slujirea de Arhipăstor. Aceasta va fi foarte complexă într-o eparhie istorică veche de mai bine de 500 de ani, un adevărat izvor de credinţă, de cultură şi de demnitate naţională, acolo unde au lucrat vrednici ierarhi ai Bisericii noastre din care am aminti pe Luca din Cipru, pe Dionisie Romano, Chesarie Căpăţână, ctitorul Seminarului Teologic din Buzău, înaintaşi care mă vor şi inspira şi mă vor ajuta cu rugăciunile lor ca să fiu şi eu un vrednic slujitor al Bisericii lui Hristos din această eparhie de Dumnezeu păzită a Buzăului şi Vrancei“.

Noul Arhiepiscop va primi însemnele noii slujiri de la Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel.


Sursa: http://www.basilica.ro/stiri/ps-parinte-episcop-ciprian-campineanul-este-noul-arhiepiscop-al-buzaului-si-vrancei_4300.html