marți, noiembrie 28, 2023

Dieta după un accident vascular cerebral

Pentru pacienții care au trecut printr-un accident vascular cerebral și care au rămas cu probleme de înghițire, alimentația poate fi mult îngreunată, ceea ce duce la carențe nutriționale. În perioada de recuperare, acești pacienți pot primi informații utile de la logoped despre cum să mănânce și să bea în siguranță, dar au nevoie și de sfatul unui dietetician pentru a se asigura că au o alimentație adecvată din punct de vedere nutritiv. În plus, o alimentație sănătoasă îi poate ajuta pe acești pacienți să se recupereze mai rapid și, mai ales, să reducă riscul de a face un nou accident cerebral, susţin specialiştii.

Textura alimentelor pe care ei le consumă se recomandă să fie una fluidă, pentru a putea fi ușor înghițite. Astfel, cele mai recomandate mâncăruri sunt supele și piureurile. Nu este bine nici ca alimentele să fie prea lichide, pentru că se pot scurge în afara cavității bucale. În această situație, se pot adăuga în compoziție unele pudre ca agenți de îngroșare (de exemplu, o linguriță de amidon alimentar sau pudră din fibre de ovăz), recomandă, într-un articol din publicaţia Viața Medicală, dr. Laura Davidescu, medic specializat în nutriție și siguranță alimentară.

Orice problemă legată de difi­cultățile de înghițire după un acci­dent vascular cerebral ar trebui identificată și evaluată încă din spital. Vestea bună este că, de cele mai multe ori, disfagia este trecătoare și se ameliorează în câteva săptămâni de la accidentul vascular. Totuși, la unele persoane, perioada de recuperare poate fi de durată mai lungă.

Dacă pacientul nu poate mișca normal mâna cu care mănâncă de obicei sau are probleme de memorie ori de gândire, cei apropiați ar trebui să apeleze la sfaturile unui terapeut ocupațional, care să-i învețe mici trucuri prin care pacientul să rețină că TREBUIE să mănânce și să bea la anumite intervale de timp.