duminică, septembrie 17, 2006

Criminalistii KGB au 'citit' giulgiul din Torino

Criminalistii KGB au 'citit' giulgiul din Torino


Misterul giulgiului din Torino - una dintre cele mai importante piese sfinte ale crestinatatii - a preocupat secole in sir mintile oamenilor. Se considera ca aceasta ar fi panza cu care Iisus a fost acoperit dupa coborarea de pe cruce, iar chipul imprimat pe giulgiu ar purta amprente ale corpului si fetei sale. Recent, criminalistii din cadrul FSB, serviciul rus de securitate - fostul KGB -, s-au implicat in cercetarea provenientei giulgiului. Expertii rusi sustin ca au reusit sa reconstituie imprejurarile ultimelor zile de viata si ale executiei lui Iisus.

Dupa cum noteaza publicatia moscovita “Jizni”, specialistii FSB au abordat problema din perspectiva criminalistica, dand la o parte componenta religioasa si examinand giulgiul ca pe o dovada materiala a unei crime. Cercetarea s-a desfasurat sub conducerea doctorului in stiinte tehnice Anatoli Fesenko, care a condus o perioada indelungata Institutul de Criminalistica de pe langa FSB.

Potrivit acestuia, expertii au trebuit sa desfasoare experimente complexe, in cursul carora s-au interferat chimia, fizica, matematica si biologia. “De la inceput am elucidat posibila varsta a panzei, prin simularea procesului de imbatranire”, a afirmat expertul. “Giulgiul din Torino dateaza intr-adevar de peste doua mii de ani”, a afirmat Fesenko, infirmand ipotezele potrivit carora giulgiul ar fi mai in “varsta” cu o mie de ani decat Iisus.

În afara de varsta giulgiului din Torino expertii FSB au reusit, dupa amprentele de pe panza, sa examineze ranile pe care le-a avut Iisus. Vorbind in limbajul criminalistilor, materialul examinat a pastrat dovezi palpabile despre victima violentei. “Pe panza de in, de dimensiunea 4,3 metri/1,1 metri, exista o amprenta galben-maronie a doua proiectii ale unui barbat gol, din fata si din spate. Analiza amprentelor demonstreaza ca barbatul, a carui imagine a ramas imprimata pe giulgiu, a fost lovit cu bice romane”, relateaza expertii rusi, care sustin ca au stabilit cu exactitate felul bicelor cu care a fost lovit Iisus.

"Omul asta a suferit enorm"

Potrivit concluziilor, ranile pe care le avea persoana infasurata in giulgiu corespund suta la suta cu cele descrise de Biblie referitor la patimile lui Iisus. “Pe umarul drept e o pata extinsa, ce dovedeste purtarea unui obiect greu, probabil, crucea. Nasul i-a fost zdrobit cu o lovitura aplicata din partea dreapta. Maxilarul stang este de asemenea zdrobit, barbia e clar conturata, indeosebi din partea stanga. În partea dreapta a barbiei se afla o pata maronie de sange, dar poate fi si o rana profunda. Chipul e asimetric. Omul asta a suferit enorm, de aceea trasaturile fetei lui, dupa moarte, s-au strans neuniform”, afirma specialistii rusi. Cercetarea expertilor FSB demonstreaza inca o data - in opinia publicatiei “Jizni” - ca pe giulgiul din Torino au ramas imprimate suferintele prin care a trecut Iisus.

Giulgiul de la Torino a inceput sa fie cercetat in 1978, cand, cu prilejul implinirii a 400 ani de la predarea giulgiului Domului din Torino, biserica a permis studierea relicvei de catre doua comisii independente: una americana si alta italiana. Giulgiul este alcatuit din fire de in tors manual, iar tesatura e urzita tot manual. Materialul prezinta numeroase gauri, zone arse la incendiul din 1532, si mai multe pete de apa de la stingerea acestui incendiu. ĂŽnca de atunci s-a constatat ca pe tesatura apar doua amprente: partea din fata si cea din spate a unui barbat neimbracat, biciuit si crucificat.

Calin Stroila

0 Comments:

Trimiteți un comentariu

<< Home