vineri, octombrie 10, 2008

Comunicat de presa in legatura cu intrunirea Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe

Comunicat de presa in legatura cu intrunirea Intaistatatorilor Bisericilor OrtodoxePatriarhia Ecumenica, in cadrul manifestarilor anului 2008, care dupa cum se stie a fost afierosit Sfantului Apostol Pavel, organizeaza intre 9 - 12 octombrie acest an in Constantinopol intrunirea Intaistatatorilor Bisericilor Ortodoxe din intreaga lume.
La aceasta reuniune si-au anuntat participarea personala patriarhii Teodor al Alexandriei, Ignatie al Antiohiei, Teofil al Ierusalimului, Alexei al Moscovei, precum si arhiepiscopii Hrisostom al Ciprului, Ieronim al Atenei si intregii Grecii, Atanasie al Tiranei si intregii Ablanii, Hristofor al Cehiei si Slovaciei, Leon al Finlandei si mitropolitul Stefan al Tallinului si intregii Estonii.
Bisericile Serbiei, Romaniei, Bulgariei, Georgiei si Poloniei vor fi reprezentate prin delegatii arhieresti. Lucrarile intrunirii vor incepe in data de 10 octombrie a.c. in catedrala patriarhala "Sfantul Gheorghe" din Fanar, in timp ce incheierea lor va avea loc in urmatoarea zi, 11 octombrie.
Cu aceasta ocazie, Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe vor emite un Mesaj care se va face cunoscut duminica, 12 octombrie, in timpul Sfintei Liturghii, pe care o vor savarsi in catedrala patriarhala toti Intaistatatorii acestor Biserici sub protia Sanctitatii Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.
In cadrul manifestarilor dedicate anului Sfantului Apostol Pavel organizat este in aceasta perioada in Fanar un simpozion biblic international la care vor participa atat Intaistatatorii si delegatiile ce reprezinta celelalte Biserici Ortodoxe, cat si cercetatori - teologi, biblisti si profesori cu diverse referate stiintifice din intreaga lume.
In seara zilei de 12 octombrie, cu o cursa charter a liniilor aeriene turce, va incepe periplul - pelerinaj al tuturor celor prezenti prin orasele pe care le-a strabatut Sfantul Apostol Pavel si care se afla in responsabilitatea canonica a Patriarhiei Ecumenice, precum: Efes, Antalia, Pergam, Lindo (Rhodos) si Kalous Limenas (Creta).
Pe data de 16 octombrie a.c., va avea loc in Iraclio (capitala insulei Creta) incheierea lucrarilor simpozionului biblic, dupa care cu aceeasi aero0nava va avea loc intoarcere in Constantinopol.
Traditia intrunirii Intaistatatorilor Bisericii Ortodoxe a fost inaugurata de catre Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu imediat dupa alegerea sa, pentru a se crea si prin aceasta modalitate posibilitatea intaririi unitatii Bisericilor Ortodoxe, dar si a conlucrarii dintre Bisericile locale pe teme de interes de maxima actualitate. Dupa cum se cunoaste, reuniuni similare ale Intaistatatorilor au avut loc in anii: 1992 (Fanar), 1995 (Patmos), 1998 (Sofia), 2000 (Ierusalim-Constantinopol-Niceea Bitiniei), 20005 (Fanar).

Comunicat dat in Patriarhia Ecumenica, 7 octombrie 2008
Secretariatul Sfantului si Marelui Sinod Al Patriarhiei Ecumenice (www.ec-patr.org)(trad. Stefan Toma)
Delegatia Bisericii Ortodoxe Romane va fi condusa de Inaltpreasfintia Sa Dr. Laurentiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului si mitropolitul Ardealului, din ea mai facand parte: Inaltpreasfintitul Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, Preasfintitul Ciprian Campineanul, Episcop Vicar Patriarhal si Pr. Conf. Dr. Ionut Moldoveanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian" din Capitala

0 Comments:

Trimiteți un comentariu

<< Home