miercuri, decembrie 02, 2009

Persoanele diagnosticate cu cancer au acum o solutie neinvaziva pentru a trata afectiunea

"Dacă reuşiţi să întăriţi apărarea organismului vostru, el va fi atât de bine înarmat, încât confruntat cu această rezistenţă, duşmanul, adică boala, se va întoarce din drum. Dovada: s-au observat în timpul unor epidemii anumite persoane care circulau liniştite printre bolnavi fără să se contamineze; în timp ce altele, care îşi luau tot felul de măsuri de precauţie, cădeau pradă bolii. De ce? Pentru că, la primele, terenul nu era favorabil instalării microbilor. Atunci când un loc este bine protejat, duşmanul rămâne neputincios.
Iată de ce este atât de important ca, în loc să ne concentrăm asupra bolii, să începem prin a studia sănătatea: legile care asigură menţinerea ei, factorii al căror rezultat este ea (respiraţia, nutriţia, comportamentul) şi care trebuie învăţate de toţi. Aici începe adevărata medicină."
Omraam Mikhaël Aďvanhov

O metoda noua care trateaza cancerul fara operatie
Persoanele diagnosticate cu cancer au acum o solutie neinvaziva pentru a trata afectiunea: prin metoda HIFU-HCU. In ce consta ea si care sunt avantajele, ne spune dr. Nicolae Verga, medic primar radioterapie-oncologie si specialist HIFU.
Este vorba despre o noua solutie neinvaziva care trateaza tumorile canceroase cu ajutorul ultrasunetelor focalizate si reprezinta in momentul de fata, "singura alternativa viabila la metodele clasice de tratament cunoscute in Romania", ne spune specialistul HIFU, dr. Nicolae Verga, Directorul Medical al Centrului Clinic HIFU Terramed, primul din Romania care trateaza tumorile canceroase cu ajutorul acestei metode.
Desi o premiera in Romania, HIFU-HCU (hipertermia conformationala cu ultrasunete) este folosita cu succes de peste 15 ani in state din Europa, Asia si America. Romania este cea de-a patra tara din Comunitatea Europeana unde functioneaza un astfel de aparat si unde se practica ablatia prin hipertermie conformationala cu ultrasunete.
Cand e recomandat acest tratament?
Abia dupa o evaluare preliminara a imaginilor CT sau RMN, precum si o detaliere cat mai precisa a tratamentelor chimioterapice si radioterapice, pacientul este programat sau nu pentru un tratament HIFU. Specialistii sustin ca noua metoda se foloseste pentru a trata formatiunile tumorale benigne sau maligne localizate in: ficat, rinichi, pancreas, os, san, uter, sfera ORL, prostata, muschi, tesutul adipos.
"Nu toate tumorile sunt chimio sau radio sensibile si in aceste cazuri avem la indemana tratamentul HIFU, care spre deosebire de chimioterapia si radioterapia care au un grad inalt de toxicitate si agresivitate s-a dovedit ca nu produce fenomene de rezistenta sau intoleranta terapeutica si nici nu ataca tesuturile invecinate", explica specialistul HIFU.
Chimioterapia provoaca o stare generala afectata, alopecie, diaree, scaderea leucocitelor, a hematiilor, anemie. Cu toate ca aceste reactii sunt reversibile pe timp scurt, ele scad durata de viata a pacientului.
Radioterapia se foloseste loco-regional pentru tumora definita si pentru regiunile unde metastazeaza. In urma ei, pacientului se confrunta cu arsuri pe piele, anemie, scaderea apararii organismului, fibroze extinse.
Tratamentul chirurgical are marele dezavantaj ca amputeaza foarte mult in jurul tumorii, iar bolnavul postoperator suporta socul care se manifesta prin pierderi de sange, infectii, recuperarea fiind foarte anevoioasa.

Avantajele tratamentului:
-nedureros, nesangerand, fara soc chirurgical, fara perioada postoperatorie, practic lipsit de infectii intra si postchirurgicale, usor de suportat de catre bolnav;
-fara necesitatea consumului de sange sau preparate din sange uman;
-precis in privinta limitelor oncologice;
-sigur in privinta efectului terapeutic;
-scurt (in medie de 5-500 de ori mai scurt) ca timp necesar tratamentului specific;
-nu produce fenomene de rezistenta sau intoleranta terapeutica;
-fara efectele secundare ale radioterapiei;
-ecologic, fara necesitatea radioprotectiei;
-poate fi aplicat pacientilor in varsta de peste 3 ani;
-imunostimulant.

In ce situatii este contraindicat?
-Tumori in organe care contin gaze (plaman, stomac, intestin subtire), fara contact cu peretele toracic sau abdominal;
-Tumori mediastinale
-Tumori ale coloanei vertebrale (contraindicatie partiala, decizia comisiei medicale)
"Tratamentul depinde si de bolile asociate. El se poate repeta ori de cate ori este nevoie in caz de recidiva. Doar la persoanele varstnice cu probleme cardiovasculare sau diabet poate interveni un efect advers cauzat de anestezie. In afara de interventiile efectuate pentru cancerul la san care necesita doar sedare, in celelalte cazuri se recurge la anestezie pentru a evita miscarea sau a oricarui disconfort", precizeaza dr. Mihaela Verga, medic primar radiologie si imagistica medicala si specialist HIFU.
Care este pretul unei sedinte HIFU?
Pentru tratarea tumorilor mici sunt necesare aproximativ doua ore, iar in cazul unor tumori mai mari sunt necesare intervale de tratament mai lungi. "In Anglia, costul unui tratament HIFU este de 19.000 euro, iar la noi este de aproximativ 1500 de euro, tinand cont si de dimensiunea tumorii. Pentru o tumora benigna, cum este fibromul uterin sau fibroadenomul mamar, costurile se ridica la 1200 de euro, iar in cazul unei tumori maligne de dimensiune mai mica se ajunge la 1500 euro", adauga dr. Mihaela Verga.
Se va incerca si adordarea problemei suportarii costurilor de catre Casa Nationala de Asigurari, insa specialistii au precizat ca deocamdata tratamentul nu este decontat de Casa Nationala de Asigurari in nicio tara.

De unde a pornit aceasta metoda?
Ideea aplicarii ablatiei prin hipertermie conformationala cu ultrasunete in Romania a aparut datorita necesitatii unui tratament conformational neinvaziv care sa rezolve fara dureri si fara alte costuri biologice excizia imediata si definitiva a tumorilor.
1950 - 1960: William si Frank Fry au tratat cu HIFU pacienti cu boala Parkinson si alte afectiuni neurologice.
1989: Dr. Wang Zhibiao si Prof Ruo Feng au inceput cercetarile efectelor ultrasunetelor asupra tesuturilor.
1996: Dr. Wang Zhibiao si colaboratorii au tratat pentru prima data o tumora a osului la un pacient la Institutul de Inginerie Medicala a Ultrasunetelor din cadrul Universitatii de Stiinte Medicale din Chongqing.
In prezent tehnologia HIFU descoperita si optimizata de Dr. Wang Zhibiao si Prof Ruo Feng este utilizata in mai mult de 300 de spitale in China. In lume, echipamentele sunt utilizate in China dar si in alte tari: Anglia, Italia, Spania si Rusia. Din anul 2009, Romania este cea de-a patra tara din Comunitatea Europeana unde functioneaza un astfel de aparat si unde se practica ablatia prin hipertermie conformationala cu ultrasunete.
Parerea specialistului
Dr. Nicolae Verga, medic primar radioterapie-oncologie si Directorul Medical al Centrului Clinic HIFU Terramed, primul din Romania care trateaza tumorile canceroase cu ajutorul acestei metode
"Avem aceasta metoda ecologica, neinvaziva, fara soc chirurgical care foloseste unde ultrasonore mecanice si nu radiatii ionizate. Nu presupune durere, sangerare, expunere la infectii. In urma aplicarii metodei, pacientul se recupereaza foarte repede. Practic, acest echipament permite localizarea si vizualizarea tumorii, iar cu ajutorul unui fascicul de ultrasunete cu inalta energie (similare celor folosite in ecografie) se incalzeste si se distruge tesutul tumoral fara a afecta structurile tisulare invecinate".

de Ioana Marosan
http://www.topsanatate.ro/articol/o-metoda-noua-care-trateaza-cancerul-fara-operatie-29749.html