Sfântul Cuvios David cel Bătrân din Insula Evia
Sfantul Cuvios David din Evia este praznuit pe 1 noiembrie. Sfantul Cuvios David - Osios David - s-a nascut in anul 1519, in localitatea greceasca Gardinitsa, in regiunea Locrida, insula Evia. Astazi, localitatea natala a sfantului se numeste Kiparisi. Sfantul s-a nascut in familia preotului Hristodul, mama lui, Teodora, fiind o femeie foarte evlavioasa.
Intreaga copilarie si-a petrecut-o sfantul in biserica unde slujea tatal sau, mai ales inaintea icoanei Sfantului Ioan Botezatorul. Despre acea perioada, sfantul spunea: "Imi placeau cel mai mult tronul lui Iisus Hristos, ochii Maicii Domnului si aripile Sfantului Ioan Botezatorul."
La varsta de numai 3 ani, copilul David a disparut de acasa. Speriati, parintii l-au cautat peste tot. Negasindu-l insa, ei au mers la biserica spre a se ruga pentru binele lui. Intrand in biserica, ei l-au aflat pe copil in fata icoanelor. De la acesta a aflat ca Sfantul Ioan Botezatorul l-a luat de mana si l-a adus in biserica. Parintii au ramas uimiti de curatenia inimii copilului si de lucrarea lui Dumnezeu.
La varsta de 15 ani, tanarul David nu a mai putut ramane in lume, el luand drumul isihiei. La plecare, tanarul s-a rugat mult Sfantului Ioan. In vis, sfantul i-a spus: "Sa pleci maine, dupa Sfanta Liturghie, ca sa apuci sa-l intalnesti pe viitorul tau povatuitor." Acesta se va arata a fi parintele Acachie, parinte aspru, dar foarte iubitor si ravnitor de cele sfinte. Cand a implinit 20 de ani, calugarii cu care impreuna vietuia l-au ales parinte duhovnicesc peste ei, numind-ul "batran", adica intelept si luminat.
Parintele Acachie l-a trimis pe tanarul David in Sfantul Munte, unde a si vietuit vreme indelungata in Manastirea Marea Lavra. Duhovnicul sau a plecat in Constantinopol, spre a lua binecuvantare de la patriarh. Cu aceasta ocazie, fara voia lui, parintele Acachie a fost numit mitropolit de Vafpacos si Arta. Ajuns aici, el l-a chemat la sine si pe ucenicul David. David a locuit intr-o micuta camera de la subsolul mitropoliei. Acum, el este hirotonit preot si randuit ca indrumator al preotilor care se afla sub mitropolit.
Cuviosul David este randuit egumen la Manastirea Vernicova, unde va si suferi mult din pricina turcilor pagani. Crestinii din zona l-au rascumparat insa cu multi bani din mainile turcilor. Dupa aceasta, el nu s-a mai intors in manastire, ci s-a indreptat spre patria natala, spre insula Evia.
Langa localitatea Rovies, sfantul a gasit o pestera parasita, langa o veche manastire inchinata Schimbarii la Fata. Precum lumina nu se poate ascunde sub obroc, tot asa nici sfantul nu a putut ramane ascuns de ochii celor credinciosi. In cativa ani, cuviosul David a adunat in jurul sau sase tineri ravnitori de viata monahala.
Randuiala lui Dumnezeu era de a se repara biserica si a se inchega acolo o manastire, insa banii lipseau, impreuna cu apa. Pentru aceasta, sfantul a spus: "Daca aici, in acest munte, va izvori apa, vom face o manastire. Pe langa toate minunile pe care Le-ai facut, mai poti face o minune mica, ca sa Te laudam si prin asta, zidind aici sus o manastire." A doua zi, minunea s-a petrecut: apa izvora din pamant uscat.
Vreme de doi ani, Cuviosul David a adunat bani de pe la credinciosi, spre a ridica manastirea inchinata Schimbarii la Fata a Domnului. Multe donatii le-a primit sfantul de la crestinii din Rusia. Neavand nici un mijloc de transport, sfantul a luat banii si obiectele cele de pret, primite in dar, si le-a asezat intr-un bustean sculptat in interior, a astupat gaura si l-a aruncat intr-un rau, zicand: "Cand voi pasi eu in insula Evia, ajuta Doamne sa atinga tarmul Rovies, busteanul cu bogatii."
Ajuns in insula, dupa oarecare vreme, parintele a gasit niste barbati care se chinuiau sa taie un bustean mare. Ajungand langa ei, sfantul si-a dat seama ca acesta este busteanul cu darurile pentru manastire. Dand slava lui Dumnezeu, el a insemnat lemnul cu Sfanta Cruce, iar lemnul a crapat la mijloc.
Nu se cunoaste cu exactitate data infiintarii manastirii, insa se stie ca Sfantul David a ctitorit prezenta biserica pe locul alteia, mai vechi. Sfantul a vietuit in jurul anului 1550, deci manastirea a fost infiintata si ea inainte de anul 1500. Pentru a ajunge la Manastirea Cuviosului David din directia Edipsos, trebuie sa se urmeze drumul spre Rovies. Cu putin inainte de ajunge in Rovies, drumul coteste la dreapta, spre Paleochori, Damies. Acest drum merge 11 kilometri, trecand prin localitatile Paleochori, Damia si Kalamoudi.
Sfantul Cuvios David este praznuit anual, in ziua de 1 noiembrie, cand manastirea il serbeaza ca al doilea hram, dupa hramul principal, anume Schimbarea la Față.
Teodor Danalache
<< Home