duminică, iulie 15, 2007

Biserica din munte...

Biserica din munte

Nicolae Iorga spunea in 'Istoria Bisericii Romanesti si a Vietii religioase a romanilor' ca e prima manastire de calugarite din tara. O adevarata enigma, asa cum o numesc istoricii, Biserica 'Corbii de Piatra', din judetul Arges, are cea mai veche pictura din Tara Romaneasca, datand din 1330.

Nu departe de Curtea de Arges, in satul Corbi, se gaseste una din putinele biserici sapate in munte de la noi din tara, si totodata, singurul lacas de cult din Romania realizat in gresie poroasa. Potrivit criticilor de arta, misterioasa biserica a Manastirii Corbii de Piatra are si cea mai veche pictura in stil bizantin autentic. 'E o adevarata enigma. Nu exista vreun document care sa ateste data construirii, dar dupa vechimea picturii, anul 1330, ctitorul ei ar fi Basarab I', ne-a marturisit ieromonahul Ignatie Gorunescu, parohul misterioasei bisericute.

Incastrata in stanca, biserica nu seamana cu nimic, nici cu o chilie, nici cu o grota. Fiind sapata in gresie poroasa, care retine apa, lacasul este in pericol. 'Este in continua degradare. Din pictura nu se mai intelege nimic. Avem nevoie de foarte multi bani pentru a opri infiltrarea apei, dar si pentru efectuarea primei restaurari a picturii', ne-a mai spus ieromonahul Gorunescu.

Aici a fost sagetat corbul care a furat inelul Corvinilor
Se spune ca Iancu de Hunedoara era fiul nelegitim al regelui Ungariei, cu o femeie din Hateg. Pentru a o feri pe aceasta de gurile rele, regele i l-a dat de sot pe unul din vitejii sai, Voicu, daruindu-i si un inel drept cadou pentru copilul nenascut, ca micutul sa fie recunoscut cand va creste. Dupa ani, in timpul unei calatorii facute de Voicu, poposind in zona Bisericii 'Corbii de Piatra' pentru a pranzi, inelul a fost uitat pe o margine a stergarului pe care erau puse bucatele. Un corb l-a furat incercand sa plece cu el. Copilul a luat repede un arc si a sagetat corbul, recuperand inelul. Cand a crescut si a ajuns la curtea regala, Iancu a povestit patania, iar regele, impresionat de aceasta istorie, a decis ca simbolul familiei hunedorenilor sa fie corbul cu inel de aur in cioc.
Articol semnat de Nicolae Oprea

0 Comments:

Trimiteți un comentariu

<< Home