miercuri, august 15, 2007

Biserica Ortodoxa Romana, in pericol (I)
Ion SPANU

-- Aflata pe primul loc in increderea populatiei, Biserica Ortodoxa Romana este departe de a fi cea mai puternica institutie a tarii. Moartea suspecta a Patriarhului Teoctist amplifica si mai mult subrezenia institutionala a Bisericii noastre.

Multi dintre cei care ataca Biserica Ortodoxa Romana tocmai in aceste zile de doliu cred ca a fi credincios inseamna sa te duci de Pasti la Inviere, sa te scalde popa la botez, sa te cununi religios si, eventual, sa ti se cante vesnica pomenire pe ultimul drum. Altii cred ca Biserica este o chestiune livresca, in care un teolog scolit e deasupra unui sfant analfabet! Sinteza acestui tip de comportament o face admirabil Petre Tutea: "O baba murdara pe picioare, care sta in fata icoanei Maicii Domnului in biserica, fata de un laureat al Premiului Nobel ateu - baba e om, iar laureatul Premiului Nobel e dihor".
Revolta mai-marilor Bisericii fata de acest mod in care este tratata institutia credintei e vazuta la fel ca protestul unui fotbalist la decizia unui arbitru si unii chiar se mira cum de nu i se da Episcopului Vicar Patriarhal Vicentiu Ploiesteanul macar un cartonas galben, ca lui Banel Nicolita, pentru indrazneala de a apara din interior Biserica! Atat de departe s-a mers cu comentariile ridicole pe tema alegerii noului Patriarh, incat s-a ajuns la unele propuneri halucinante: o "fatuca", vorba lui Cristoiu, se adresa Episcopului Vicar Patriarhal cu apelativul "domnule Ploiesteanu", un telespectator credea ca ar fi mai bine sa se faca un referendum pentru aceasta alegere, iar un altul propunea sa fie numit patriarh Teodor Baconsky, pentru ca e citit si a fost ambasador la Vatican!
Dupa ce am vazut cu totii cum a fost prezentata in presa romana moartea Papei Ioan Paul al II-lea, care a indoliat lumea catolica, ne-am fi asteptat ca moartea Patriarhului Teoctist sa fie oglindita ca un eveniment care sa arate indurerarea majoritatii ortodoxe a populatiei din Romania. Ce avem in schimb? Un imens scandal cu teme potentiale, o contestare globala si apriorica a tuturor ierarhilor si o dezbatere publica fara sfarsit, ca si cand singura intrebare care s-ar pune ar fi: "nu-i asa ca Biserica Ortodoxa este o nenorocire?" Poate ca tocmai aceasta este si intentia unora, ca nu cumva, dupa moartea Patriarhului, BOR sa fie consolidata in sufletele oamenilor ca institutia cu cea mai mare credibilitate. O spunem raspicat: BOR este singura institutie importanta care nu a intrat inca in sfera de dominatie a clasei politice, a societatilor secrete de tot felul, a mafiei economice sau a structurilor elitiste laice formate in alte medii decat cele ortodoxe.
Noi cerem preotilor sa ne ierte si cele mai grele pacate, iar noi nu suntem in stare nici macar sa ne purtam cu delicatete cu ei, stiindu-se ca tocmai dumnealor le datoram bucuria ca, dupa 50 de ani de comunism ateu, ne-am putut intoarce liberi la credinta in Dumnezeu, intr-o Biserica unita si puternica!
Aruncarea asupra Bisericii Ortodoxe a pacatului ca nu ar vrea sa se afle adevarul despre colaborarea unor inalte fete bisericesti cu Securitatea este o blasfemie fara margini, stiindu-se ca dosarele sunt la CNSAS si legea nu prevede vreo aprobare pentru cercetarea lor! Daca nu e timp pentru o astfel de cercetare, problema s-ar putea rezolva printr-o declaratie a candidatilor la functia de Patriarh, prin care sa spuna daca au colaborat cu Securitatea sau cu vreo organizatie de tip secret. Nici unul dintre ei nu ar risca o compromitere sigura in cazul unei minciuni.
Are Biserica Ortodoxa Romana destui dusmani in afara ei. Macar noi, enoriasii sai, sa avem mai multa incredere in cei care o conduc si ne dau binecuvantarea. Acum ar fi momentul ca presedintele Basescu sa iasa public cu o pozitie care sa puna lucrurile pe un fagas normal.
(va urma)

Sursa: http://www.ziua.net/display.php?id=225243&data=2007-08-14

0 Comments:

Trimiteți un comentariu

<< Home