joi, noiembrie 29, 2007

Consiliul National Secuiesc vrea iar referendum pentru autonomie. De data asta, oficial

FILIALA COVASNA - Sfantu Gheorghe a Consiliului National Secuiesc va solicita conducerii CNS sa demareze, “in cel mai scurt timp”, pregatirile pentru un nou referendum, “oficial” de asta data, asupra autonomiei teritoriale a “Tinutului Secuiesc”, a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, vicepresedintele “Scaunului” Sfantu Gheorghe al CNS, Tullit Attila, citat de agentiile de presa.
Acesta a invocat rezultatul “incurajator” obtinut la europarlamentarele de duminica de episcopul Ladislau Tokes, pe care CNS l-a sustinut fatis in campania electorala. “Voturile obtinute de Tokes (…) demonstreaza clar vointa de autonomie si autoguvernare a poporului secui (?!, n. red.), pentru ca mesajul domnului episcop a fost acelasi cu mesajul pe care noi l-am transmis la referendumul neoficial organizat pentru autonomia Tinutului Secuiesc”.
Tullit facea referire la “consultarea populara” convocata ad-hoc, in martie, de Consiliul National Secuiesc, pentru proclamarea autonomiei asa-zisului “Tinut Secuiesc”. In cele 8 unitati teritoriale denumite “scaune”, CNS pretinde ca peste 200.000 de cetateni ar fi spus atunci “da” autonomiei.
Pana cand conducerea CNS se va decide daca organizeaza sau nu vreun referendum “oficial”, Tullit Attila a lansat un “apel deschis” catre autoritatile locale si populatia maghiara din “Tinutul Secuiesc” sa arboreze pe toate cladirile, publice sau private, “steagul albastru cu însemne aurii” al secuilor!
Iesirea la rampa a liderului local al CNS vine la doar o zi dupa ce presedintele Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos, a anuntat ca va relua demersurile privind amplasarea panourilor inscriptionate “Tinutul Secuiesc” la granitele judetului Covasna. Primul panou cu aceste inscriptii a fost amplasat in luna august, fiind demontat la putine zile, din ordinul Ministrului Transporturilor.
Daca nici acum nu avem o instigare la separatism teritorial pe criterii etnice, cum arata aceasta, atunci?
Ce spune legea
Constitutia Romaniei

“ARTICOLUL 1(1) România este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil.(5) În România, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.
ARTICOLUL 3(1) Teritoriul României este inalienabil.(2) Frontierele tarii sunt consfintite prin lege organica, cu respectarea principiilor si a celorlalte norme admise ale dreptului international.”
Codul Penal, art. 166 (1) - Actiuni împotriva ordinii constitutionale:
“Initierea, organizarea, savârsirea sau sprijinirea de actiuni care pot pune în pericol sub orice forma ordinea constitutionala, caracterul national, suveran, independent, unitar si indivizibil al statului român se pedepseste cu închisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.”
Codul Penal, Art. 167. – Complotul
“Initierea sau constituirea unei asociatii sau grupari în scopul savârsirii vreuneia dintre infractiunile prevazute în art. 155 - 163, 165 si 1661, ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unei astfel de asociatii sau grupari se pedepseste cu detentiune pe viata sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.”
Cine se aseamana, se aduna
Aceasta noua obraznicie si provocare vine, deci, la putine ore dupa alegerile de duminica, in care Laszlo Tokes a obtinut un mandat de europarlamentar, candidand ca independent. Rezultatul obtinut de Tokes le-a venit manusa liderilor CNS, care parea ca atata asteptau ca sa ceara iarasi ce stiu mai bine sa ceara.
De altfel, episcopul reformat n-a dus lipsa de sustinatori, care mai de care mai radicali, in pregatirea alegerilor. Suparati pe UDMR pentru contestarea “referendumului” din martie si pentru taraganarea, in opinia lor, a solicitarii fatise a autonomiei, Uniunea Secuilor din Romania, prin presedintele sau Kalman Kiss si Uniunea Civica Maghiara a lui Szasz Jeno, cat sunt ele de certate, au facut front comun pentru trimiterea episcopului la Strasbourg. Respectiv, l-au sprijinit masiv in campania electorala. Cu succes, pe fondul absenteismului masiv al romanilor.
Mai mult decat atat: saptamana trecuta lui Tokes i-a venit in ajutor chiar fostul premier al Ungariei, Viktor Orban, alt personaj care poarta sambetele Romaniei. Martea trecuta, sosit special pentru a participa la o adunare publica la Targu Mures, acesta a declarat în fata celor peste 600 de oameni:
(…)maghiarii “nu au nevoie de cineva care luni sprijina autonomia, marti nu, miercuri iar e pentru autonomie si asa mai departe”, a spus Orban Viktor, facând referire la UDMR. Mai mult, liderul politic din Ungaria a declarat ca vine direct de la Washington, unde “s-a auzit” ca exista maghiari în afara granitelor Ungariei si unde “se stie” de Tinutul Secuiesc, de aspiratia secuilor la autonomie si ca Tokes Laszlo “lupta de decenii pentru drepturile acestui popor”. La rândul sãu, candidatul Tokes Laszlo s-a pronuntat pentru autonomie, spunând ca nu isi doreste ca maghiarii sa ajunga “cersetori langa autostrada”. “E foarte bine sa primim bani de la Bucuresti. Si cersetorul primeste din când în când, dar tot cersetor ramâne. Nu vrem sa devenim cersetori”, a sustinut Tokes. (Jurnalul National, 21.11)
Au votat “la misto”?
De parca n-ar fi lucrurile suficient de serioase, cine arunca o privire peste statistica voturilor obtinute duminica de Tokes isi pune, cu siguranta, si mai multe intrebari.
Conform datelor finale oferite de Biroul Electoral Central, Tokes a obtinut 176.533 de voturi, la nivelul intregii tari. Daca e de inteles ca Tokes si UDMR si-au luat majoritatea procentelor din “secuime”, beneficiind de disciplina votantilor maghiari, cifrele arata straniu cand privim la numarul de sustinatori pe care episcopul reformat i-ar avea in judete unde numarul co-etnicilor sai e foarte redus.
Iata cateva exemple:- In Botosani locuiesc 83 de maghiari [date de la ultimul recensamant national], iar Tokes a primit 848 de voturi- Prahova: 655 de maghiari, 729 de voturi pentru Tokes- Iasi: la 310 maghiari s-au inregistrat 1475 de voturi pentru Tokes- Vaslui: 87 de maghiari si aproape 1000 de voturi pentru Tokes, in conditiile in care acesta nici nu si-a facut campanie electorala in acest judet!- Neamt: 307 etnici maghiari, 1048 voturi pentru Tokes- Suceava: 368 de maghiari, 969 de voturi pentru Tokes- Galati: 259 de maghiari, 655 de voturi pentru Tokes- Vrancea: 135 maghiari, 841 de alegatori au optat pentru Tokes- Dolj: 297 de maghiari, 474 de voturi pentru Tokes.
Sa mai tinem cont ca in fiecare din aceste judete si UDMR-ul a avut voturi, dar nicaieri acestea nu au fost, nici pe departe, atat de numeroase ca ale episcopului! Pentru cine are curiozitatea, rezultatele finale ale europarlamentarelor se gasesc la http://www.bec2007pe.ro/.
Ce sa deducem de aici? Ca, intr-un moment de mare sictir fata de politica, multi romani, in loc sa boicoteze pur si simplu votul, au gasit de cuviinta sa bage, masochisti, in urna, cate un buletin stampilat pe numele unuia despre care si un copil stie ca traieste doar ca sa-si indeplineasca visele separatiste?
Cum ne mana o curiozitate sincera si dorim sa deslusim adevarul, am decis sa oferim un premiu surpriza cititorului nostru care ne va face cunostinta fie si cu un singur roman, votant in cunostinta de cauza al lui Laszlo Tokes, din fiecare din aceste judete. Asteptam, asadar, provincia, la propriu - pe adresa redactiei.
Bogdan I. Stanciu
Cititi si:
Trei iredentisti maghiari reprezinta România in Parlamentul European
Zece intrebari despre tovarasa Smaranda

0 Comments:

Trimiteți un comentariu

<< Home