sâmbătă, noiembrie 24, 2007

Parintele Ioanichie Balan, in drum spre Dumnezeu

Parintele Ioanichie Balan, in drum spre Dumnezeu

-- Unul dintre marii duhovnici si calugari carturari ai Romaniei, parintele Arhimandrit de la Sfanta Manastire Sihastria, va fi inmormantat sambata

Miercuri noapte spre joi, in jurul orei 02.00, a trecut la Domnul si parintele Arhimandrit Ioanichie Balan, de la Sfanta Manastire Sihastria, unul dintre marii duhovnici si calugari carturari ai Romaniei. Apropiat al parintelui duhovnic Cleopa, caruia i-a editat toate cartile din seria "De vorba cu Parintele Cleopa", ganditorul ortodox Ioanichie Balan traia, de o perioada, sub suferinta unei posibile boli Alzheimer.
Parintele Ioanichie s-a nascut la 10 februarie 1930, in Stanita, judetul Neamt. Dupa ce a absolvit Liceul comercial din Roman, in 1949, a venit la Manastirea Sihastria, unde s-a calugarit. A fost hirotonit ieromonah in 1979, hirotesit apoi protosinghel in 1987 si arhimandrit in 1992. La un moment dat, dupa venirea lui Daniel la conducerea Mitropoliei Moldovei, a fost silit sa se pensioneze. Monahii locului marturisesc ca bunul parinte a fost persecutat ani indelungati. Parintele s-a ocupat activ si de tipariturile manastiresti de intarire a credintei si a scris cartile: Patericul romanesc (Bucuresti, 1980), Vetre de sihastrie romaneasca (Bucuresti, 1981), Convorbiri duhovnicesti (vol. I, Ed. Episcopiei Romanului, 1984; vol. II, 1988), Marturii romanesti la locurile Sfinte (Ed. Episcopiei Romanului 1986), Calauza ortodoxa in biserica (Iasi, 1992), Calauza ortodoxa in familie (Iasi, 1993), Randuiala Sfintei Spovedanii si a Sfintei impartasanii (Iasi, 1993), Parintele Paisie duhovnicul, (Iasi, 1993), Parintele Cleopa duhovnicul (Iasi, 1994), Convorbiri cu teologi ortodocsi straini (Iasi, 1994). Totodata a reeditat Vietile Sfintilor in 12 Volume, dupa editia mitropolitului Grigorie Dascalul de la Bucuresti si Caldarusani din 1834 -1836 si a mai publicat Istorioare duhovnicesti (1991 si 1992), Cuvinte duhovnicesti (1992) si Puterea Sfantului Maslu (1993). Cartile sale au aparut in mai multe editii si au fost traduse in limbi de circulatie internationala, informeaza rostonline.org.
Parintele Ioanichie va fi inmormantat sambata, la Sfanta Manastire Sihastria, alaturi de prea bunul parinte duhovnic Cleopa. (V.R.)
Sfintii de langa noi
Tot sambata are loc si parastasul de un an al parintelui Gheorghe Calciu, la manastirea Petru Voda, aflata in apropiere de Sihastria. Legaturile dintre cei doi parinti marturisitori anticomunisti, Calciu si Ioanichie, se pastreaza si dupa moarte. Acestia, alaturi de parintele Cleopa (foto) si alti martiri ai perioadei comuniste sunt considerati de multi credinciosi drept sfinti ai vremurilor noastre. La Manastirea Antim din Bucuresti a fost abordata recent situatia martiriul sfintilor romani din perioada comunista si pana la evenimentele din decembrie, inclusiv. Parintele Mihail, egumenul Manastirii Antim, a adresat o chemare catre toti bunii crestini care au dragoste fata de sfintii romani, de a strange marturii despre minunile sfintilor romani, canonizati sau care ar trebui sa fie canonizati. Si laicatul, prin mai multe asociatii, sustine necesitatea canonizarii sfintilor inchisorilor si ai perioadei comuniste, din care nu trebuie sa lipseasca bunii parinti Voicescu, Cleopa, Calciu si, de acum si parintele indrumator al tinerilor anticomunisti, Ioanchie Balan. (V.R.)
Parintele Ioanichie Balan - Cuvant catre tineri - VIDEO
http://www.crestinortodox.ro/Parintele_Ioanichie_Balan___Cuvant_catre_tineri-video262.html
Parintele Ioanichie Balan - Despre Manastirea Sihastria - VIDEO
http://www.crestinortodox.ro/Parintele_Ioanichie_Balan___Despre_Manastirea_Sihastria-video201.html

0 Comments:

Trimiteți un comentariu

<< Home