luni, noiembrie 12, 2007

Profesorii crestin-democrati de la Chisinau solicita reintroducerea studierii religiei in scoala

Profesorii crestin-democrati de la Chisinau solicita reintroducerea studierii religiei in scoala

REPREZENTANTII ORGANIZATIEI Profesorilor Crestin-Democrati (OPCD) a Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD) au solicitat autoritatilor de la Chisinau sa revada posibilitatea reintroducerii religiei ca disciplina scolara in institutiile de invatamant din Basarabia, scrie Flux reluat de [1] Romanian Global News.

In cadrul Conferintei Nationale a Organizatiei Profesorilor Crestin-Democrati, care si-a desfasurat lucrarile la Chisinau, duminica 4 noiembrie, cadrele didactice, care reprezinta formatiunea condusa de Iurie Rosca, au semnat un set de rezolutii care semnaleaza mai multe probleme legate de invatamantul din Basarabia si vin cu o serie de propuneri menite sa contribuie, in opinia lor, la o dezvoltare durabila a sistemului de educatie. Principalele subiecte abordate in cadrul Conferintei au vizat, in special, situatia critica din invatamant, aici fiind semnalate salariile mizere, dotarea tehnica necorespunzatoare, precum si starea grava in care se gasesc, la ora actuala, edificiile institutiilor de invatamant. Totodata, profesorii au propus autoritatilor sa revada posibilitatea reintroducerii religiei in scoala, lucru care ar contribui, potrivit rezolutiei adoptate in acest sens, la constituirea unui liant important dintre familie si scoala, „educatia religioasa fiind o componenta de baza in formarea tinerei generatii”.
Profesorii au accentuat ca studierea acestei discipline in scolile din Basarabia a constituit o prioritate constanta a PPCD, dar ca toate guvernarile de pana acum au manifestat o atitudine ostila in acest sens. „Revenirea preotului la lectiile de religie in scoala ar contribui in mod substantial la asanarea moral-spirituala a societatii noastre. Aceasta masura se impune cu atat mai mult cu cat peste 90 la suta din populatia Basarabiei este de religie crestin-ortodoxa, celelalte biserici si culte bucurandu-se de un tratament egal din partea statului”, se arata in rezolutia OPCD.
O alta problema abordata de catre profesorii crestin-democrati este exodul cadrelor didactice si efectele nocive pentru tanara generatie, determinate de acest fenomen. Astfel, participantii la Conferinta au accentuat necesitatea unei majorari considerabile a finantarii sferei invatamantului, inclusiv cresterea salariilor, lucru care ar asigura, in opinia lor, efecte ulterioare pozitive pentru economia tarii, implicit pentru prosperarea intregii societati.
Nu a fost trecut cu vederea nici subiectul cu privire la predarea istoriei integrate in institutiile de invatamant din Basarabia. „Manualele de istorie integrata sufera de erori grave de ordin cognitiv, metodic, factologic si gramatical. Astfel, este inadmisibil ca lucrarile respective sa fie utilizate in procesul instruirii istorice, intrucat ele nu informeaza, ci deruteaza si cultiva ignoranta. Caracterul lor agramat constituie o alta cauza serioasa a esecului procedurii de implementare a cursului de istorie integrata”, se mentioneaza in rezolutia OPCD. De asemenea, in cadrul Conferintei de ieri a fost aleasa noua conducere a OPCD. Astfel, in functia de presedinte al acestei organizatii a fost desemnat deputatul din partea PPCD, istoricul Ion Varta.(RGNPress)

Sursa: http://ro.altermedia.info/cealalta-romanie/profesorii-crestin-democrati-de-la-chisinau-solicita-reintroducerea-studierii-religiei-in-scoala_7945.html

0 Comments:

Trimiteți un comentariu

<< Home