luni, ianuarie 28, 2008

Fii ctitor in Tara Sfanta

Asezamintele romanesti de la Ierihon, Ierusalim si Iordan asteapta credinciosii din Romania in pelerinaj
Inca de prin sec. XVI, ierarhii, voievozii si pelerinii romani au facut danii generoase Locurilor Sfinte, iar Patriarhiei Ierusalimului i-au fost inchinate in Tarile Romane peste 30 de manastiri. Ideea Asezamintelor romanesti la Locurile Sfinte a inceput odata cu infiintarea Schitului Romanesc de pe Muntele Taborului (1859-1862) cu hramul Schimbarii la Fata, zidit de Arhimandritul Irinarh Rosetti dimpreuna cu ucenicul sau Nectarie Banu. Dorinta arhimandritului si stradania sa s-au transmis urmasilor ca un adevarat testament. Astfel, prin sec al XIX-lea, Biserica Ortodoxa Romana a pus problema infiintarii aici a unor locase de inchinare pentru credinciosii veniti din Romania.
In 1914, un nou comitet de organizare, in frunte cu regina Elisabeta, a inaintat epistola Mi-tropolitului primat Konon Patriarhului Damianos al Ierusalimului, care a aprobat ridicarea Asezamantului Romanesc; lucrarea insa, nu s-a finalizat din cauza razboiului. La 1927, Patriarhul Miron Cristea a vizitat Locurile Sfinte din Palestina si a dispus ridicarea a doua biserici, una in Ierusalim si cealalta la raul Iordan. Pentru intocmirea planurilor celor doua biserici, in 1933 au sosit in Ierusalim arhitectii Ioan Berechet si Andony Baramki.
La 28 martie 1935 s-a pus piatra de temelie a Asezamantului din Ierusalim cu un sobor de ierarhi, lucrarile s-au terminandu-se in 1938, in timpul Patriarhului Miron al BOR si Patriarhului Timotei al Ierusalimului. Tot in acel an, BOR a binecuvantat plecarea a 150 de pelerini romani pentru participarea la slujba invierii din Ierusalim. Intre 1939 si 1945, lucrarile s-au oprit din cauza Razboiului al II-lea Mondial. Asezamantul Romanesc din Ierusalim gazduieste zeci de pelerini si tine loc de Reprezentanta Patriarhala a BOR la Sfintele Locuri, unicul Asezamant de acest fel din lume.
Schitul romanesc de la Iordan sta inchis
Cu o suprafata de aproximativ 10.000 metri patrati, pamantul romanesc de la Iordan a fost achizitionat prin staruinta Protosinghelului Gherasim Luca, delegat patriarhal, care in anul 1933 a obtinut terenul respectiv, cu unele facilitati financiare, de la guvernul Palestinei.
Din 1947 Sfantul Ioan Iacob Romanul (Hozevitul), intemeiaza o frumoasa obste pe malul raului Iordan, dar in 1948 incepe razboiul de doi ani cand statele arabe invadeaza statul nou creat. Reparatiile si imbunatatirile s-au reluat dupa 1948 si s-au terminat in 1975 in timpul Arhim, Lucian Florea, Parintele Superior al Asezamantului Romanesc de la Ierusalim din vremea aceea.
In 1965 pictura a fost executata de pictorii bisericesti Gheorghe Popescu si Niculina Dona iar la 28 mai 1975 biserica a fost sfintita de Patriarhul Justinian al BOR, cu hramul Sf.M. Mc. Gheorghe, cu participarea a multi ierarhi, precum si a Patriarhului Benediktos al Ierusalimului. Asezarea romaneasca de pe malul raului sfant Iordan se afla intr-o zona desertica din apropierea Marii Moarte, la o distanta de circa 40 km fata de Ierusalim si la vreo 8 km fata de biblica cetate a Ierihonului. Schitul Romanesc de la Iordan a fost inchis insa in anul 1967, in vremea Razboiului de sase zile, si, din nefericire, sta inchis si astazi, desi face parte in continuare din patrimoniul BOR - Asezamintele Romanesti din Tara Sfanta. Zeci de pustnici romani isi gasesc insa culcus pentru a se ruga pentru tara si Dumnezeu in desert sau in pesterile locurilor, nestiuti decat de Tsahal si alte forte speciale.
Ierihon, ctitoria Patriarhului Teoctist
La Ierihon, in orasul biblic cu acelasi nume, se afla Noul Asezamant Romanesc pentru pelerinaj organizat, construit in vremea pastoririi regretatului Patriarh Teoctist si a Parintelui Arhimandrit Ieronim Cretu - Reprezentantul Patriarhiei Romane la Sfintele Locuri, Superiorul Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim, Ierihon si Iordan.
Constructia a inceput in anul 1999, pe locul fostei proprietati private a unei familii de romani - Samuila Dumitru, stabilita cu multi ani in urma in Palestina. Prin acte notariale, ultimul descendent al familiei a donat Patriarhiei Romane acest teren, iar prin stradaniile a mii de romani din Romania si de pretutindeni, prin subventii guvernamentale si donatii particulare in bani sau materiale, a fost posibila ridicarea acestui sfant lacas crestin-ortodox, pe pamantul Tarii Sfinte. Ierihon este cel mai vechi oras din lume, situat totodata in cel mai jos punct de pe glob, ca altitudine - 400 m sub nivelul marii. In pustiul Iudeii, Ierihonul este un oras al palmierilor, in apropierea caruia se afla locul Botezului Domnului la Iordan - acelasi cu locul in care Sfantul Prooroc Ilie s-a inaltat la cer -, si Muntele Carantania, unde Iisus a fost ispitit de diavol dupa ce a postit 40 de zile. Situat la nord-est de Ierusalim, la circa 40 de kilometri distanta, Ierihonul este in prezent o "insula" palestiniana.
Sprijin pentru Romania
Aflat in faza de finisare, Asezamantul Romanesc din orasul biblic Ierihon are nevoie pe mai departe de sprijinul romanilor, acum, mai mult ca oricand, ca si cele din Ierusalim sau Iordan, pentru momentul in care va fi redeschis. Necesitatile acestor lacasuri sunt cele obisnuite ale unei constructii in faza de finisare: materiale de constructii, mobilier, aparatura electro-casnica.
In ultimii 3 ani, numarul pelerinilor romani ce poposesc in Tara Sfanta este in continua crestere, ne spune Monahia Teodora Videscu. Ierusalimul, centru spiritual si geografic al lumii, atrage in fiecare clipa atentia oamenilor catre acest spatiu sacru al umanitatii, indiferent de religia ori etnia din care ei fac parte. Ecoul anilor in care Iisus Hristos propovaduia, predica si facea minuni pe malurile Marii Galileea ori in Cetatea Ierusalimului - vandut, rastignit si inviat a treia zi dupa scripturi, inaltat la Ceruri, "de unde va veni sa judece viii si mortii" (Simbolul de credinta - Crezul), transpare astazi, in secolul 21, prin nevoia tot mai acuta a lumii de a privi la Jertfa mantuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos, ne mai marturiseste Maica Teodora Videscu. De aceea, este de bun-augur interventia societatii civile romanesti, prin implicarea sa la finalizarea lucrarilor incepute la Ierihon, la sustinerea morala si financiara a Asezamintelor Romanesti din Tara Sfanta - o dovada vie a faptului ca suntem un popor crestin de 2000 de ani, cu radacini apostolice, si cu o reala vocatie spirituala, reflectata de-a lungul intregii noastre istorii.
Cum puteti ajuta
E o ocazie unica in viata sa poti fi ctitor pentru o asemenea lucrare misionara ortodoxa. Pentru cei interesati, conturile Asezamintelor Romanesti din Ierusalim si Ierihon sunt: Din Romania la BCR, prin coordonatele: PATRIARHIA ROMANA - ASEZAMANTUL ORTODOX ROMAN, IERUSALIM, ISRAEL, la orice filiala a Bancii Comerciale Romane din tara:
Cont lei: 2511.31-25.106 ROL cod IBAN: RO 92 - RNCB - 5040-0000-0025-0106
Cont USD: 2511.31-25.108 cod IBAN: RO38-RNCB-5040-0000-0025-0108
Cont EURO: 2511.31-25.107 cod IBAN: R065-RNCB-5040-0000-0025-0107
Din strainatate, se vor folosi urmatoarele coordonate: ROMANIAN ORTODOX PATRIARCHATE - ROMANIAN CHURCH, 46 SHIVTEI ISRAEL STR. 95105, JERUSALEM, ISRAEL la banca ,LEUMI LE ISRAEL" - KING GEORGE BRANCH, 22 KING GEORGE STR., 94262, JERUSALEM, ISRAEL:
Cont: 302629/05 (tip-070/3) Cod IBAN: LUMI IL IT TLV
Numarul oficial de cont al clientului in moneda tarii este: 902-330-302629/85
Resurse web: www.patriarhia.ro, www.jerusalem.ro, www.crestinortodox.ro n
Pelerin la locurile Sfinte
"A fi pelerin inseamna a fi sub aripile protectoare ale Bisericii si a face o calatorie edificatoare si expiatoare, adica de ispasire, de curatire de pacate" Parintele Arhimandrit Ieronim Cretu
Foto: Adelina POPESCU si Maria CHIRCULESCU
Pagina realizata de Victor RONCEA si Tesu SOLOMOVICI

0 Comments:

Trimiteți un comentariu

<< Home