luni, aprilie 14, 2008

Ar trebui sa invatam de la romani cum sa ne motivam copiii

Elevii de origine romana se situeaza in Canada pe primele locuri la rezultatele scolare.
Pentru a fi un parinte bun nu este de ajuns sa improvizezi, trebuie sa si inveti. Surprinzator sau nu, romanii din Canada sunt considerati adevarate modele pentru felul in care isi educa si isi cresc copiii, iar canadienii spun ca ar trebui sa invete de la romani cum sa isi motiveze odraslele. Unul dintre cele mai importante ziare canadiene, "Globe and Mail", a publicat in editia din 5 aprilie un amplu material care atrage atentia asupra seriozitatii cu care imigrantii romani trateaza problemele care apar in educatia copiilor lor si ii lauda pentru modul in care acestia se implica in motivarea celor mici, relateaza ziare.com. In plus, jurnalistii canadieni au incercat, prin articolul intitulat "How Romanian-Canadians make the grade", sa gaseasca o explicatie pentru rezultatele excelente pe care copiii romanilor le obtin la invatatura si pentru rata de abandon scazuta in randul acestora. "Copiii romanilor sunt cei mai studiosi dintre imigranti si au cea mai scazuta rata de abandon scolar. Ar trebui sa invatam de la romani cum sa ne motivam copiii", titreaza cotidianul "Globe and Mail".
Potrivit publicatiei, cei mai multi dintre imigrantii romani sositi in Canada recunosc ca atitudinea lor fata de educatie a fost adanc intiparita in timpul regimului comunist al lui Ceausescu. "Pentru a realiza ceva in viata, singura sansa era sa inveti cat mai mult", a declarat Amalia Dina, administrator IBM, care a ajuns in Toronto in 1999 si acum are un fiu in varsta de 14 ani, Stefan, elev la Victoria Park Secondary. "Educatia era obligatorie", a afirmat si Martha Teodosiu, care traieste in Canada din 1973 si are o fiica. "Nu aveam posibilitatea sa abandonam scoala, iar tinta principala era sa absolvim studiile universitare. Cu totii am crescut in acest spirit, pe care l-am insuflat si copiilor nostri", a adaugat aceasta. La randul ei, Tereza Barta, profesor la York University, a parasit Romania in 1991, dar isi aminteste de faptul ca, indiferent de nivelul veniturilor, cei mai multi parinti isi dadeau copiii la meditatii, atat la limbi straine cat si la materiile la care urmau sa aiba examene de admitere la facultate. Asa se face ca elevii de origine romana se situeaza in Canada pe primele locuri la rezultatele scolare.
De asemenea, ziariatii mai subliniaza si faptul ca asteptarile parintilor romani sunt pe masura eforturilor depuse, performantele scolare ale copiilor nefiind lasate la voia intamplarii, toate cele trei doamne intervievate recunoscand ca urmaresc cu atentie temele si proiectele pe care acestia le primesc la scoala. Martha Teodosiu a spus ca ar fi bine ca nivelul de pregatire scolara sa fie mai ridicat, atat cantitativ cat si calitativ, iar copiii sa fie pusi sa lucreze mai mult in timpul orelor decat acasa, cu parintii. Intrebata cum ar reactiona daca copiii ar veni intr-o zi acasa si ar spune ca s-au hotarat sa abandoneze scoala, unul dintre parintii romani a scuturat din cap razand increzator: "Nu vor face niciodata asta". Jurnalistii canadieni au admis si faptul ca romanii investesc foarte mult in copiii lor. Astfel, cu cat veniturile in casa sunt mai mari, cu atat copilul are mai multe sanse de succes in cariera, intrucat are la dispozitie mai multe instrumente de cunoastere. Venitul familial este un factor important care ajuta copiii sa urmeze mai multi ani de studii, mai scriu ziaristii. De altfel, pregatirea in majoritate tehnica a romanilor canadieni (multi politehnisti s-au stabilit in ultimele doua decenii in centrele importante ale Canadei: Toronto, Montreal si Vancouver) si-a pus amprenta asupra stilului in care romanii isi ghideaza copiii prin scoala: cu exemple, definitii, consecventa si foarte multa logica.
O.ROTARU
Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=5528&data=2008-04-10

1 Comments:

Blogger Grigore Rotaru said...

Temeliile nemului ronanesc sunt stana de piatra; invatamantul este neglijat un pic sau este neputinta clipei din partea noastra pentru copii nostri. Fondul genetic este bun, Dumnezeu ne priveste cu incurajare,linistea a inceput sa cada peste plaiuri si vom invinge !Este foarte adevarat ce spuneti: copii romanilor au mintea luminata si pot fi modelati cu usurinta ( lucrez in invatamant de 38 de ani).Trebuie sa ne ridicam la inaltimea acestui dar ce ni s-a facut ! Sa fie bine !

luni, mai 26, 2008 6:22:00 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home