luni, martie 31, 2008

Dovezi matematice ale existentei lui Dumnezeu

Profesorul Michael Heller, preot catolic polonez, cosmolog si filosof al stiintei, este castigatorul editiei din acest an a Premiului Templeton

Un preot si profesor de matematica polonez a castigat miercuri Premiul Templeton, cea mai mare distinctie academica din lume, pentru lucrarea prin care demonstreaza cum poate fi dovedita existenta lui Dumnezeu cu ajutorul matematicii, informeaza "Times". Teoria polonezului nu ofera atat dovezi ale existentei lui Dumnezeu, cat introduce indoielii asupra existentei materiale a lumii. Din juriul de anul acesta a facut parte, pentru prima data, si o personalitate din Romania, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel. Premiul Templeton se ridica in acest an la 1,6 milioane de dolari.
Lucrarea profesorului Heller se concentreaza pe cautarea unei teorii fundamentale a creatiei. In cercetarea sa sunt incluse elemente de fizica cuantica, cosmologie si matematica pura, intre care si propria versiune a ecuatiei Heisenberg. Desi teoriile sale nu dovedesc existenta lui Dumnezeu, ele ar putea oferi dovezi circumstantiale ca El exista. Atat timp cat Universul a avut un inceput, sustine Heller, putem presupune ca a avut un creator. Insa daca Universul este cu adevarat autonom, neavand limita, el nu ar putea avea nici un inceput sau sfarsit: el pur si simplu ar fi. Unde ar fi, atunci, loc pentru un creator? Profesorul Heller pledeaza impotriva conceptului Newtonian al creatiei, respectiv impotriva ideii unui spatiu si timp absolut si a unui Dumnezeu care creaza energie si materie in anumite momente. El sugereaza ca teologii moderni sa se intoarca la doctrina traditionala potrivit careia creatia Universului a fost un act care s-a produs in afara timpului si spatiului.

Heller reuseste sa impace stiinta cu teologia

Profesorul Heller a fost nominalizat pentru Premiul Templeton de catre profesorul Karol Musiol, rectorul unei importante universitati din Cracovia. Acesta a spus despre Heller ca "a introdus o semnificativa notiune a teologiei in stiinta. El a reusit sa arate ca izolarea religiei de viziunea stiintifica reprezinta o chestiune defectoasa, iar esecul stiintei de a recunoaste alte cai de intelegere este orbire". La randul sau, intr-o declaratie facuta miercuri, Heller a aratata ca daca ne punem intrebari referitoare la crearea universului, trebuie sa intrebam de cauza legilor matematice. "Facand insa acest lucru, ne intoarcem la intrebarea cauzalitatii ultime: de ce exista ceva in loc sa nu existe nimic? Cand ne punem aceasta intrebare, nu ne referim la o cauza ca toate celelalte cauze. Punem o intrebare legata de radacina tuturor cauzelor posibile", a aratat cerecetatorul.
Profesorul Michael Heller este cel de-al 38-lea castigator al Premiului Templeton, care se ridica la 1,6 milioane de dolari. Distinctia ii va fi inmanata de catre ducele de Edinburg, la 7 mai, in cadrul unei ceremonii ce se va desfasura la Buckingham Palace.
Fundatia Templeton a fost fondata de americanul de origine britanica Sir John Templeton, numit cavaler de regina Elisabeta a II-a pentru activitatile sale filantropice. Fondatorul a fixat valoarea premiului astfel incat s-o depaseasca pe cea a Nobelului, deoarece considera descoperirile spirituale superioare celor "provenite din ambitii omenesti".

Alina OLTEANU
Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=4536&data=2008-03-14

0 Comments:

Trimiteți un comentariu

<< Home