miercuri, februarie 06, 2008

Adomnitei si-a pus Biserica in cap

IPS Bartolomeu ii cere ministrului Educatiei sa mentina religia in licee

Nemultumit ca religia nu mai apare ca obiect de studiu la liceu, in proiectul noii legi a invatamantului, IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, i-a cerut ieri ministrului Educatiei, intr-o scrisoare deschisa, sa corecteze eroarea din proiect.
"Constat cu surprindere ca noul proiect al Legii invatamantului din Romania, prin articolul 10 (1), elimina religia ca obiect de studiu in ciclul liceal, cu toate consecintele de rigoare, ceea ce reprezinta un regres fata de Legea invatamantului din 1995, care prevedea in articolul 9 (1) ca planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun", se arata in scrisoarea IPS Bartolomeu. Inaltul ierarh ortodox a atasat scrisorii deschise si apelul "Religia in scoala", aparut in anul 1991, al "Grupului de Reflectie pentru Innoirea Bisericii", din care faceau parte IPS Bartolomeu Anania, pr. prof. dr. Dumitru Staniloae, pr. prof. dr. Constantin Galeriu, pr. Constantin Voicescu, pr. Iustin Marchis, pr. Toader Crismariu, Octavian O. Ghibu, Sorin Dumitrescu, Horia Bernea, Teodor Baconsky . In document se cerea ca ora de religie sa fie predata in intregul ciclu primar, gimnazial si liceal, adica in clasele I-XII, iar ora saptamanala de religie sa aiba caracter obligatoriu.
Adomnitei raspunde laconic
Raspunsul ministrului Cristian Adomnitei, primit la redactie, a fost laconic: "Ii multumim Mitropolitului Bartolomeu Anania pentru propunerea facuta pe tema proiectului de lege initiat de MECT. O vom analiza cu atentie, asa cum procedam cu toate propunerile exprimate de cei interesati de initiativa legislativa a Ministerului Educatiei. In conditiile in care pachetul de Legi ale Educatiei este un document perfectibil, realizat prin consultarea permanenta si directa a MECT cu partenerii sociali, le multumim tuturor celor care trimit sugestii si argumente in vederea gasirii celor mai bune solutii pentru invatamantul romanesc".
Profesorii cred ca politicienii se tem de religie
Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale (FEN), este de parere ca singurii care n-au nevoie de religie in scoli sunt politicienii, fiindca se tem ca elevii sa nu creasca "cu ochii deschisi", sa vada adevaratul lor chip. "Religia poate aduce "pericolul" de a deschide si de a incuraja simtirea si sufletul copilului, de a-l educa in iubirea fata de aproape, in condescendenta, in iertare, in intelegerea lumii in care traieste. Deci, "pericolul" de a deveni mai bun, de a nu mai accepta minciuna, furtul, hotia si crima - care au devenit performante la ordinea zilei, cu care, din pacate, te afirmi astazi in societatea romaneasca. Sigur ca politicienii de doi bani, care in afara sa fure, sa minta - si eventual sa loveasca oameni pe trecerea de pietoni si apoi sa minta cu nerusinare - n-au nevoie de religie in scoli, astfel incat copiii sa creasca cu ochii deschisi si sa-i vada cu adevaratul lor chip. Din punctul nostru de vedere, religia este stiinta stiintelor, si nu vad de ce ar avea un alt tratament in scoala", ne-a declarat Croitoru.
Magda SEVERIN
Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=232816&data=2008-02-07

0 Comments:

Trimiteți un comentariu

<< Home