marți, aprilie 28, 2009

Marea Britanie: elevii de 11 ani vor invata despre casatoriile homo

Ore de educatie sexuala si de “educatia relationarii sociale” vor fi introduse in programa scolara din Marea Britanie pentru elevii de 11 ani, relateaza editia online a cotidianului The Times. Astfel, elevii de ciclul primar vor invata “despre corpul lor si despre prietenie” precum si despre “casatoriile” intre persoane de acelasi sex, iar cei de gimnaziu, despre bolile transmisibile sexuale si contraceptie, este concluzia unei dezbateri pentru revizuirea programei scolare, initiate de ministerul britanic al Educatiei.
Revizuirea a inceput in luna octombrie 2008, dupa ce ministerul a anuntat ca orele de “educatie sexuala si relationare” ar trebui sa fie introduse in programa obligatorie pentru a ajuta elevii sa “navigheze prin complexitatile vietii moderne” si sa se asigure ca ei vor invata despre viata sexuala de la scoala si nu de pe “terenul de joaca”.
Schimbarile programei n-au mers insa suficient de departe, apreciaza Alasdair MacDonald, profesor in Tower Hamlets, East London, in numele organizatiilor care sprijina educatia sexuala. Acestea au salutat totusi noile masuri anuntate de minister considerand ca natura precara a educatiei sexuale in scolile britanice este vinovata pentru nivelul record al sarcinilor la adolescente.
[Nota: Asa cum am mai scris si cu alte ocazii, desi Marea Britanie este tara in care se face educatie sexuala cel mai de timpuriu si totodata cel mai consistent din Europa occidentala, totusi are cel mai ridicat numar de sarcini nedorite la adolescente. In fapt, numarul acestora creste de la an la an, pe masura ce elevii invata tot mai multa educatie sexuala. Un important procent din sarcinile nedorite se datoreaza nu atat relatiilor sexuale neprotejate, cat esecului contraceptivelor.]
Cursurile vor intra in programa obligatorie din 2011, insa scolile religioase vor primi licente speciale pentru a preda copiilor in conformitate cu valorile credintei. De asemenea, parintii vor avea dreptul legal de a retrage copiii de la aceste ore.
Aceasta din urma masura este deja contestata de organizatiile promotoare ale educatiei sexuale pe motiv ca “este o incalcare a drepturilor copiilor”.
Serviciul Catolic pentru Educatie din Anglia si Tara Galilor a salutat insa posibilitatea lasata parintilor de a retrage copiii de la orele de educatie sexuala. “Este un drept crucial intr-o comunitate in care parintii sunt primii educatori ai copiilor lor, si nu statul”, a declarat un reprezentant al Serviciului.