luni, mai 11, 2009

Sf Epifanie Arhiepiscopul Ciprului-Ocrotitorul spiritual al Prea Sfintitului Parinte Epifanie, Episcopul Buzaului si Vrancei

In fiecare an in ziua de 12 mai Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sf Epifanie Arhiepiscopul Ciprului.
Iata ce ne invata sinaxarul zilei: "Marele şi minunatul Epifanie a fost din ţara Feniciei, din ţinutul Elefterapolei. Şi fiind bine crescut în casă, după cum este obiceiul la oamenii săraci şi plugari, el a strălucit cu fapta bună cea către Dumnezeu şi s-a ridicat la înălţimea cea desăvârşită a petrecerii celei binecredincioase. Căci părinţii săi fiind evrei, au rămas în slujba şi în umbra Legii şi n-au putut să vadă lumina harului. Iar el a alergat la credinţa cea adevărată a lui Hristos, aflând o mică pricină. Căci tămăduindu-i un creştin, Cleovie, rana ce pătimise, căzând de pe un asin ce încălecase, atunci sfântul a luat îndoială în cugetul lui şi nu se îngrijea mult de slujba Legii. Şi după aceea aflând pe un oarecare monah, anume Luchian, îl văzu vorbind cu un sărac, care cerea milostenie, căruia i-a dat şi acoperământul său, adică rasa, şi îndată acel Luchian a fost îmbrăcat de sus cu veşmânt alb. Care lucru văzându-l Epifanie, a trecut la credinţa creştinească. Şi a primit sfântul Botez de la episcop. Iar minunile ce a făcut de atunci este cu anevoie a le povesti cineva cu amănuntul. Atât numai trebuie să spunem: că fiind foarte tânăr de vârstă, şi primind credinţa în Hristos, îndată s-a făcut cu cuviinţă monah, şi a întrecut pe toţi cei de vârsta sa, cu răbdarea şi cu trudele cele pustniceşti. Şi ajungând la plinirea arhieriei, după ce făcuse petrecere pustnicească şi mulţime de minuni şi tămăduiri la mulţi bolnavi, în vremea cea de pe urmă după preoţie, a făcut mulţime de scrieri şi a învăţat pe toţi învăţătura drept-măritoare, pentru care a avut multe de suferit din partea ereticilor.
Deci trăind ani o sută cincisprezece ani şi trei luni, precum însuşi el a răspuns către Arcadie împăratul ce-l întrebase, şi-a dat sufletul către Domnul. Însă nu în scaunul său, ci întorcându-se de la Constantinopol la Cipru, eparhia sa, după cum a scris marele Ioan Gură de Aur către dânsul, că adică nu va ajunge la scaunul său, fiindcă din prostimea inimii, şi sfântul acesta se unise cu aceia ce au izgonit pe dumnezeiescul Ioan Gură de Aur; deci a răspuns şi dumnezeiescul Epifanie marelui Hrisostom cum că nici el nu va ajunge să meargă la locul unde îl vor izgoni. Pentru aceasta s-au şi împlinit proorociile amândurora.Si-a dat sufletul in mâinile lui Dumnezeu pe corabie, in ziua de 12 mai 403, dupa ce a lasat cu limba de moarte ucenicilor sai sa pastreze credinta dreapta si sa nu se lase atrasi de bogatie si de bârfa. La sosirea corabiei la Salamina popor mult, cu lumânari în mâini îsi astepta pastorul, si l-au însotit cu lacrimi pâna la catedrala sa, unde o mare parte a populatiei Ciprului a venit sa-l venereze timp de 7 zile.
Cultul sfântului Epifanie s-a raspândit cu repeziciune, iar mormântul sau a ramas pâna azi unul din locurile de pelerinaj cele mai importante din insula Ciprului, al carei patron este, împreuna cu safântul apostol Barnaba."
Astazi si Prea Sfintitul Parintele nostru Epifanie, Episcopul Buzaului si Vrancei, isi praznuieste ziua onomastica.
PS Sa s-a nascut in localitatea Malini, judetul Suceava, la data de 14 decembrie 1932. In perioada 1948 - 1950 a fost frate la Manastirea Rasca, iar in anul 1953 a fost tuns in monahism la Manastirea Neamt. A urmat cursurile Seminariilor Teologice de la Manastirea Neamt si Curtea de Arges, si a studiat apoi la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti si la Academia teologica din Sofia. A urmat cursuri de doctorat la lnstitutul Teologic Universitar din Bucuresti si la Academia duhovniceasca din Moscova - Zagorsk. A fost hirotonit arhiereu si instalat ca episcop vicar al Tomisului si Dunarii de Jos la 9 noiembrie 1975, iar la 25 aprilie 1982 a fost ales episcop al Eparhiei Buzaului. In calitate de episcop al Buzaului, PS Epifanie a initiat: reinfiintarea, in 1990, a Scolii de cantareti bisericesti de la Buzau; infiintarea a doua Seminarii Teologice monahale; ample lucrari de consolidare si de reparatii, cu restaurarea picturii la vechea Catedrala episcopala 'Adormirea Maicii Domnului' din Buzau, construirea noii catedrale episcopale,ctitorirea complexului de invatamant teologic monahal de la Manastirea Ratesti; infiintarea sau reinfiintarea a 28 de asezaminte monahale; Tot cu binecuvantarea P.S. Sale a avut loc si infiintarea Fundatiei caritative pentru copii „Sf. Sava“, Fundatiei pentru batrani „Sfantul Andrei“ dar si alte asezaminte de asistenta sociala.Aproape zilnic este prezent in manastiri si schituri, in cadrul vizitelor sale canonice, foarte multe la numar, pe care le face atat in sfintele lacasuri monahale, cat si la parohii si protoierii, indeosebi acolo unde sunt si santiere in constructie, de restaurare ori santiere de pictura.Astfel , cu ocazia acestei zile, ii uram Prea Sfintiei Sale, multa sanatate, putere de munca si impliniri duhovnicesti! Intru multi si fericiti ani, Prea Sfintite Parinte!