marți, martie 02, 2010

Sfatul nutriţionistului: De ce este bine să ţinem post?

Pauza de la grăsimile animale, precum şi consumul de soia, legume, fructe şi de nuci aduc beneficii pentru sănătate. Persoanele care ţin post perioade îndelungate trebuie să aibă grijă să-i ofere organismului necesarul de substanţe nutritive, atenţionează specialiştii.
Persoanele care ţin post au o varietate de avantaje în ceea ce priveşte starea de sănătate. După o perioadă de post, se normalizează presiunea sanguină, se ameliorează digestia, scade nivelul colesterolului total şi mai ales nivelul colesterolului „rău", cresc capacitatea de memorare şi vitalitatea.
Aceste beneficii se datorează în primul rând pauzei pe care o luăm de la consumul de grăsimi de origine animală. Însă cei care ţin post mai multe săptămâni trebuie să se asigure că îşi iau caloriile şi substanţele nutritive din alte surse.
Mai mult, cei care suferă de boli cronice trebuie să consulte medicul de familie înainte de începerea postului.
„Bolnavii de diabet, de pildă, trebuie să ţină postul cu precauţie, pentru că acesta presupune consumul de alimente cu un conţinut mare de glucide. Aceeaşi precauţie este necesară şi în cazul copiilor, care sunt în perioada de creştere şi în cel al tinerilor, care au nevoie de multe proteine", menţionează Livia Nena, biolog nutriţionist.
Soia, în loc de carne
Soia este cel mai bun înlocuitor al cărnii. Conţine în proporţie de 36 la sută proteine şi aminoacizi esenţiali, pe care organismul nu îi poate produce singur. Este bogată în acizi graşi Omega 3 şi în izoflavone, substanţe cu acţiune similară estrogenilor, care previn bolile cardiovasculare şi infecţiile.
„De asemenea, izoflavonele din soia apără organismul împotriva cancerului de sân şi de prostată", completează Livia Nena. Totuşi, soia nu conţine fier şi aduce organismului o cantitate mai mică de calciu decât produsele lactate, dar mai uşor de folosit de către organism.
Poate fi consumată sub formă de lapte, de iaurt sau de brânză tofu. Granulele, cuburile şi boabele de soia pot fi fierte şi folosite astfel în ciorbe, tocăniţe, chiftele sau în alte combinaţii. „Pentru a beneficia de virtuţile acestei plante, este recomandabil să o consumăm într-o formă cât mai puţin prelucrată. Sunt recomandate, în acest sens, laptele, făina, germenii şi chiar boabele de soia coapte", menţionează nutriţionistul.
Carbohidraţii dau energie
Carbohidraţii nerafinaţi trebuie să reprezinte 60 la sută din dieta zilnică. Astfel, consumul zilnic de fructe, legume şi de zarzavaturi oferă organismului energie, vitamine şi fibre. Acestea sunt benefice pentru digestie şi pentru scăderea nivelului de colesterol din sânge.
Alimente precum fasolea şi lintea sunt bogate şi în proteine. Medicii recomandă să evitaţi consumul carbohidraţilor rafinaţi, de tipul produselor de patiserie şi dulciurilor concentrate. Acestea sunt sărace în substanţe nutritive, dar pot conţine grăsimi saturate (margarină), care se transformă în colesterol la nivelul ficatului.
De asemenea, postul este perioada ideală pentru a consuma uleiuri sănătoase, de tipul uleiului extravirgin de măsline, folosit în salate, sau de tipul celui de floarea-soarelui şi de porumb. Variantele obţinute din palmier şi din cocos, deşi 100% vegetale, conţin grăsimi saturate în cantităţi mari.
Nucile, consistente şi hrănitoare
O modalitate de „a păcăli" senzaţia de foame cu alimente sănătoase o reprezintă gustările dintre mese care constau în nuci, migdale, seminţe de floarea-soarelui sau fistic. Mai ales neprăjite, acestea sunt bogate în grăsimi nesaturate, sănătoase, care previn depunerile de colesterol pe pereţii arterelor. O mână de nuci poate constitui o cină uşoară şi consistentă.