marți, februarie 27, 2007

"Nu există niciun mormânt al familiei lui Iisus"


"Nu există niciun mormânt al familiei lui Iisus"

Un film documentar realizat de americanul James Cameron, omul care a produs filmele „Titatic" şi „Terminator", este, prin definiţie, un eveniment. Dar ieri, realizatorii filmului „Adevăratul mormânt al lui Iisus" au avut o mare surpriză: profesorul de arheologie Amos Kloner, nimeni altul decât cel care a descoperit sicriele din peştera de lângă Ierusalim, spune că documentarul este „un fals istoric".
Amos Kloner neagă totul
Sicriele la care se referă filmul au fost descoperite în anul 1980, într-o peşteră din Ierusalim, şi au fost păstrate în arhiva Autorităţii israeliene pentru Antichităţi. Şase dintre ele sunt inscripţionate cu numele: Jesua fiu al lui Iosif, Maria, Maria, Matei, Jofa şi Judah fiu al lui Jesua. Descifrarea inscripţiilor a fost făcută publică în urmă cu 10 ani de renumitul profesor de arheologie israelian Amos Kloner. Totuşi, când şi-a auzit numele citat în textul documentarului, savantul israelian a sărit imediat ca ars.
El a dat un amplu interviu cotidianului „Jerusalem Post" în care a spus explicit: „Ceea ce pretinde documentarul este complet fals. Sigur că numele sunt cele pe care le-am descifrat, dar în epocă acestea erau nume foarte des întâlnite. Nu există un mormânt al familiei lui Iisus. Nici nu se putea face un astfel de mormânt, astfel încât să cuprindă persoane care au murit în locuri diverse, la distanţe mari în timp", a spus Kloner.
Filmul inventează un furt
Ca să facă povestea şi mai interesantă, filmul povesteşte că împreună cu cele 10 sicrie a mai fost descoperit şi aşa-zisul osuar al lui „Iacov, fratele lui Iisus", dar acesta a fost furat şi regăsit abia în 2002. În realitate, osuarul la care face referire filmul a fost testat de Autoritatea israeliană a Antichităţilor şi s-a dovedit a fi fals, iar arheologul Amos Kloner precizează: „Nu a existat niciun osuar care să poarte inscripţia „Iacov, fratele lui Iisus" în peşteră şi pot să vă garantez - din situl respectiv nu a fost furat absolut niciun obiect.
Cel la care se referă filmul este un fals grosolan". Culmea e că însuşi producătorul cere părerea matematicianului Andrei Feuerverger, expert în probabilităţi, pe care îl roagă să calculeze ce şanse ar fi ca toate cele şase nume să fi făcut parte din familia lui Iisus. Răspunsul acestuia a fost: „o şansă la 600". Problema lui James Cameron a fost că a neglijat prea uşor celelalte 599 de posibilităţi.

Iata relatarea din "Jerusalim Post":
New film reignites claims Jesus was buried in Talpiot. Tomb with 10 ossuaries was found in 1980 * Inscriptions said to relate to Jesus, two Marys * Israeli archeologist dismisses thesis
[Daily Edition]
Jerusalem Post - Jerusalem
Author:DAVID HOROVITZ
Date:Feb 25, 2007
Start Page:01
Section:News
Text Word Count:607
Abstract (Document Summary)
At a press conference in New York on Monday, the two- time Emmy winner Jacobovici and his team - including Hollywood director James Cameron - will detail claims that of 10 ossuaries found in the cave when it was discovered in 1980, six bear inscriptions identifying them as those of Jesus, his mother Mary, a second Mary (possibly Mary Magdalene), and relatives Matthew, Josa and Judah (possibly Jesus's son).
"There is no likelihood that [Jesus] and his relatives had a family tomb," [Amos Kloner] said. "They were a Galilee family with no ties in Jerusalem. The Talpiot tomb belonged to a middle-class family from the 1st century CE."
The spokeswoman did say, however, that the IAA has loaned out two of the ossuaries that were found in the Talpiot tomb for display by the filmmakers at Monday's New York press conference. She said it was a routine procedure to lend out such artifacts provided the borrowers complied with the necessary handling, transport and insurance requirements and that it did not signal any IAA authentication of claims made in the documentary.
Reproduced with permission of the copyright owner. Further reproduction or distribution is prohibited without permission.

1 Comments:

Blogger Pr. prof. Panait Marcel - PAROHIA SF VASILE - http://sfvasilebz.ro said...

Mormantul lui Iisus ramane Mormantul Invierii

-- Documentarul prezentat de Discovery este o supa cinematografica reincalzita

Asa cum era de asteptat, documentarul "Mormantul lui Iisus", anuntat ca o revelatie si difuzat duminica seara pe canalul tv Discovery s-a rasuflat repede, in pofida pretentiilor "stiintifice" ale realizatorilor sai. Cei dintai care i-au semnalat subrezenia argumentelor stiintifice au fost chiar specialistii: antropologi, arheologi biblici, istorici, intre care si un invatat israelian...

Sa recapitulam faptele. In anul 1980, cu prilejul unor lucrari de excavatie in cartierul Talpiot din Ierusalim, unde se construiau niste blocuri noi, a fost descoperita o necropola de familie. Ulterior, s-au descifrat numele a sase persoane inmormantate acolo. Nume precum Iisus, Mariamne, Ioshua...

In 1997, tot in Postul pascal, ca si acum, BBC a consacrat un documentar acestui mormant, demers ramas fara cine stie ce reverberatie publica. Imi amintesc ca am participat impreuna cu Teodor Baconsky, in aprilie 1997, la o emisiune a redactiei in limba romana a BBC-ului, exprimandu-ne amandoi mirarea ca asemenea conjecturi pot fi luate in serios. Stirea n-a avut, de altfel, vreun impact semnificativ. Nume precum cele gasite in necropola de familie din cartierul Talpiot fiind comune lumii iudaice de acum 2000 de ani. Cum ar fi la noi numele de Vasile, Gheorghe, Stefan, Elena in epoca medievala.

Adevaratul mormant al lui Iisus, implicit Sfantul Mormant al Sfintei Sale Invieri, stapanit de Iosif din Arimateea, se gaseste la 50 de metri de Golgota, locul Rastignirii. Fiind din Nazaretul Galileei, familia dupa trup a lui Iisus nu putea avea un mormant in Ierusalim, oras aflat la o departare de sute de kilometri de Nazaret. In termeni de logica elementara: care familie din Bucuresti si-ar amenaja un cavou la Oradea ori Suceava? Adica intr-un oras din celalalt capat al tarii, daca ea nu locuieste acolo?!... Totodata, necropola din Talpiot, asa cum au remarcat specialistii, una somptuoasa aproape, nu putea apartine familiei dupa trup a Mantuitorului, familie modesta materialiceste. Sa ne reamintim in ce conditii a venit pe lume Hristos, in pestera de la Bethleem.

Autorii asa-zisului documentar, pe parcursul demonstratiei lor, au tinut sa echivaleze numele de Mariamne descoperit in necropola din Talpiot cu acela al Mariei Magdalena, sustinand astfel, in mod blasfemiator, ca Mantuitorul ar fi fost casatorit cu aceasta si ca ar fi avut un copil inmormantat in aceeasi necropola. Este usor de regasit aici teza lui Dan Brown din fictiunea "Codul lui Da Vinci", dupa care s-a facut un film, lansat anul trecut tot in Postul Pastelor.

Conform Evangheliilor, Maria Magdalena a fost o discipola fidela a lui Iisus, avand privilegiul ca Mantuitorul inviat sa i se arate mai intai in dimineata Duminicii Invierii. Afirmatia ca Maria Magdalena ar fi fost o femeie de moravuri usoare este un neadevar pus in circulatie in secolul al XII-lea de un Papa.

Asadar, autorii documentarului "Mormantul lui Iisus" reiau teza blasfemiatoare a lui Dan Brown: Iisus a fost un om ca oricare altul, care a trait in Israelul de-acum doua milenii, s-a casatorit, a avut copii... Existenta istorica a lui Iisus Hristos nu putea fi negata. O atesta izvoare contemporane cu el, indubitabile, in frunte cu lucrarea "Antichitati iudaice", scrisa de istoricul Flavius Josephus, cronicar iudeu. Nimeni nu ar mai putea sa afirme ca Iisus din Nazaret n-a existat, ca a fost doar un mit. Si atunci i se contesta divinitatea, comitandu-se astfel o blasfemie. La Dan Brown, demersul acesta era intreprins la adapostul fictiunii, condimentat insa cu argumente hermeneutice: "descifrarea" unui secret. Autorii documentarului de care ne ocupam recurg la pretentii "stiintifice", respinse insa tocmai de oamenii de stiinta, asa cum spuneam mai sus. Astfel incat filmul difuzat duminica seara este departe de a fi un documentar. Este un demers mistificator, subred si ieftin, asezandu-se pe aceeasi ata cu "Codul lui Da Vinci" si "Evanghelia lui Iuda". (Cand putea sinucigasul Iuda sa scrie o "Evanghelie"?!)...

Explicatia de afacere lucrativa, aducatoare de castig, nu poate inlatura acuzatia de blasfemie. De altfel, nu cred ca castigul produs de pseudo-documentarul "Mormantul lui Iisus" va fi pe masura incasarilor inregistrate de volumul si pelicula "Codul lui Da Vinci". Si aceasta tocmai din pricina pretentiilor de "stiintificitate" care i-au fost spulberate.

Realitatea TV a consacrat cateva emisiuni remarcabile filmului difuzat pe canalul Discovery. A trimis duminica un reporter la Ierusalim, care a reconstituit premisele turnarii filmului, intervievand doi invatati de marca - Joe Hias si Eugenio Alliata -, specialisti in domeniu, care au demolat tot esafodajul. Cu acelasi prilej, din studio, s-a distins iarasi un tanar apologet ortodox, parintele profesor Constantin Preda, lector la Facultatea de Teologie din Bucuresti, avand ca specialitate Noul Testament. Un teolog care stie sa vorbeasca limpede, convingator, imbinand rationalul cu credinta. S-a distins, duminica seara, si tanarul muftiu Iusuf Munaf, care a relevat blasfemia la adresa lui Iisus. A fost o lectie de intelegere si colaborare, duminica seara la Realitatea TV, intre religiile crestina si musulmana. Intr-o vreme cand Occidentul cauta patetic asa ceva, dialogul si colaborarea dintre crestinii si musulmanii de la noi - avand ca vechi suport istoric Dobrogea -, poate constitui un exemplu fertil.

Spre deosebire de reactiile prilejuite de proiectia volumului "Codul lui Da Vinci", anul trecut, Vaticanul s-a aratat foarte rezervat acum in a comenta si intampina filmul "Mormantul lui Iisus". "Codul lui Da Vinci" era in substratul sau si o polita platita de protestanti catolicilor, respectiv un atac la adresa congregatiei catolice "Opus Dei", foarte activa si eficienta dincolo de Ocean, indeosebi in America Latina.

Se poate pune intrebarea: sa adoptam si noi, ortodocsii, aceeasi discretie rezervata in fata unei blasfemii care atinge tocmai piatra de temelie a credintei crestine? Adica Invierea lui Hristos; implicit divinitatea Sa. Nu. Trebuie sa marturisim. Cu calm, cu credinta, cu argumentele rationale, stiintifice, adesea erudite pe care teologia crestina si istoria bisericeasca - inclusiv arheologia biblica - le au din belsug la indemana. Gratie corelarii dintre ele si credinta marturisitoare putem spune senini dupa filmul de duminica: Mormantul lui Iisus a fost si ramane Mormantul gol de langa Golgota - Mormantul Invierii.


Dan CIACHIR

joi, martie 08, 2007 7:43:00 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home