duminică, ianuarie 28, 2007

Evangheliile au fost scrise chiar de Matei, Luca, Marcu si Ioan

Evangheliile au fost scrise chiar de Matei, Luca, Marcu si Ioan
Senzationalul papirus Bodmer, daruit lunea trecuta Vaticanului, confirma autenticitatea si adevarul textului Noului Testament
27.01.2007

Pe 22 ianuarie 2007, Radio Vatican anunta ca arhivarul si bibliotecarul Vaticanului, Cardinalul Jean-Louis Tauran, i-a prezentat Papei Benedict al XVI-lea papirusul Bodmer XIV-XV, care dateaza de la inceputul secolului al III-lea, daruit recent bibliotecii Sfantului Scaun. Acest artefact cuprinde ample fragmente din Evangheliile dupa Luca si Ioan. Exceptionalul document a fost pastrat pana acum la Cologny, in Elvetia, in apropiere de Geneva, de catre Fundatia Bodmer, caruia ii apartinea. El reprezinta una dintre cele mai importante marturii ale textului Noului Testament si are o imensa valoare critica si istorica, demonstrand, daca mai era nevoie, veridicitatea faptelor descrise in Legea cea Noua.

Existenta acestor artefacte din primele secole crestine si a unor marturii de epoca demonstreaza, fara tagada, ca Evangheliile au fost scrise chiar de catre evanghelisti. Va prezentam astazi cateva din aceste marturii si documente care, credem noi, pun capat definitiv speculatiilor cu privire la adevarul Sfintelor Scripturi.

Papias din Hierapolis: Matei a scris Loghia in ebraica
Papias, un prezbiter din Hierapolis-Frigia, a trait intre anii 80-164 d.Hr., fiind contemporan cu Apostolul Ioan si cu alti ucenici care l-au urmat pe Hristos. El spune ca „Matei a scris Loghia in ebraica si fiecare a tradus-o cum a putut mai bine“, iar despre Ioan spune ca a vorbit-o bisericii, iar ucenicii au scris-o, desprinsa de pe buzele lui. La fel vorbeste si despre Evanghelia lui Marcu, din care da citate. Asta inseamna ca pe vremea lui Papias Evangheliile erau scrise si ajunsesera pana in Frigia.

Marturiile lui Papias sunt cuprinse in „Istoria Bisericeasca“ a lui Eusebiu din Cezareea.
Despre Marcu spune ca a „fost interpretul lui Petru“, si ca a scris „tot ce el a mentionat, fie vorbele sau faptele lui Hristos, nu insa in ordine... caci el a fost atent la un singur lucru: sa nu omita nimic din ceea ce a auzit si sa nu includa nimic fals.“

Dr. A. H. Strong: Evangheliile originale au fost scrise intre anii 63 si 96 d.Hr.
ĂŽi mai mentionam printre martori pe Clement din Roma, care a murit la anul 101, Ignatiu din Antiohia, martirizat la 115, si Policarp din Smirna, care a trait intre 80-166, toti tovarasi si prieteni ai apostolilor. Ei au lasat in scrierile lor 100 de citate sau aluzii la Noul Testament, ceea ce dovedeste ca pe vremea lor Evangheliile erau scrise si raspandite.
Irineu, care a trait la Lyon intre anii 120-200, spune si el ca Matei a scris Evanghelia in limba evreilor, ca Marcu a scris ce a predicat Petru, iar Luca, insotitorul lui Pavel, a scris Evanghelia predicata de acest apostol. „Ioan a scris a patra Evanghelie, in timpul sederii sale la Efes, in Asia“, mai spune Irineu.

Justin Martirul, Tatian, Clement Alexandrinul, Tertulian sau Origene sunt alti martori care, prin ceea ce au scris, dovedesc ca Evangheliile au fost scrise in primul rand de catre acei ale caror nume il poarta.
Conform cartii „Systematic Teology“ a dr. A. H Strong, Evanghelia dupa Matei a fost scrisa intre anii 65-70, Marcu la anul 68, iar Luca la anul 60, intrucat toti omit implinirea proorociei lui Iisus cu privire la Ierusalim. Apoi, Faptele Apostolilor au fost scrise in 63, la doi ani dupa sosirea lui Pavel la Roma. Evanghelia lui Ioan ar fi fost scrisa intre anii 93 si 96 d.Hr.


Celebrele codexuri, confirmate de manuscrise mai vechi
In prezent, in lume, exista aproximativ 5.000 de manuscrise grecesti care cuprind Noul Testament in intregime sau numai partial, nici unul insa dintre ele din primul secol crestin. Iata cateva dintre cele mai celebre: „Codex Sinaiticus“, din secolul al IV-lea; „Codex Alexandrinus“, din secolul al V-lea; „Codex Beze“, tot din secolul al V-lea; „Codex Rossanensis“, din secolul al VI-lea; „Codex Purpureus“, scris in secolul al IV-lea si „Codex Vaticanus“, scris in acelasi secol.
Se pune firesc intrebarea: Sunt aceste manuscrise tarzii conforme cu originalele?

Existenta unor fragmente de manuscrise mai vechi confirma codexurile amintite. Iata numai cateva exemple: „Chester Beaty Biblical Papiri“ consta in 11 codici de papirusuri care contin aproape in intregime Noul Testament si care au fost scrisi intre anii 200-250 d.Hr.; „Fragmente dintr-o Evanghelie necunoscuta“ cuprind cateva papirusuri datate de specialisti la anul 150 d.Hr. Despre acestea „The Times Literary Supliment“ din 25 aprilie 1935 scria:“ Aceste fragmente au fost scrise de cineva care a vazut cele patru Evanghelii dinaintea sa si le cunostea foarte bine“. „Fragmentul Moratorian“, care contine o lista a cartilor Noului Testament pomenind de Luca si Ioan, Apocalipsa lui Petru etc., a fost datat de paleograficieni ca fiind scris pe la anul 130. d.Hr.

Una dintre cele mai recente descoperiri a fost „Papirusul Bodmer II“, anuntat de Biblioteca Bodmer din Geneva in 1956. Acest papirus a fost scris in anul 200 si contine primele 14 capitole din Evanghelia dupa Ioan si parti din celelalte sapte capitole. Tot din anul 200 dateaza si manuscrisul donat recent Vaticanului, despre care am amintit la inceputul materialului.

Veridicitatea manuscriselor, atestata de dovezi anterioare anului 100
Veridicitatea manuscriselor amintite, faptul ca ele sunt conforme cu originalul si ca Biblia este adevarata, este dovedita si de unele aluzii si citate din Noul Testament, in alte scrieri timpurii, unele datand chiar dinainte de anul 100. Iata numai cateva exemple: Intaia Epistola a lui Clement, scrisa la Roma la anul 95 d.Hr., in care da citate din Faptele Apostolilor si din Evanghelii („Aduceti-va aminte de cuvintele Domnului Iisus caci El a zis: «Vai de acel om. Ar fi fost mai bine daca el nu s-ar fi nascut...»)“; Didahia, lucrata in Siria sau Palestina pe la anul 100, un manuscris grecesc descoperit in 1873, Epistola lui Barnaba, scrisa pe la anul 130 etc.
Dumitru Manolache
http://www.gardianul.ro/2007/01/27/important-c33/evangheliile_au_fost_scrise_chiar_de_matei_luca_marcu_si_ioan-s89364.html

0 Comments:

Trimiteți un comentariu

<< Home