sâmbătă, ianuarie 06, 2007

Cateva cuvinte in favoarea Legii Cultelor

Cateva cuvinte in favoarea Legii Cultelor

O adevarata furie a cuprins intreaga presa romaneasca: toata lumea infiereaza articolul 13 aliniatul 2 din proaspat promulgata la Cotroceni Lege a Cultelor.

Ziaristii au fost iritati de urmatoarele cuvinte: "sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase". Nu imi amintesc de vreo efervescenta de o amploare cel putin comparabila in urma cu un an, cand Cristian Tudor Popescu proclama in direct interdictia de publicare a caricaturilor profetului Mahomed, aparute initial in Danemarca. La acea data presa romaneasca se grabea sa-si suprime libertatea de exprimare si nu s-au auzit de nicaieri proteste in numele libertatii de constiinta.

In paralel cu strigatele ne-necesare pentru libertatea de exprimare s-a declansat si o campanie de dezinformare - defaimare (nu ca ar fi prima de acest gen impotriva Romaniei). O agentie de stiri internautica (www.bosnewslife.com) lasa sa se inteleaga ca grupurile religioase, inclusiv Uniunea Baptista din Romania, vor fi in curand interzise, pentru ca nu ating pragul necesar de membri. Minciuna cat casa: in Romania cei 129.937 de credinciosi baptisti dispun de 1523 de biserici, slujite de 373 de pastori. Sunt sigur ca vor mai urma astfel de minciuni si dezinformari. Nu sunt foarte sigur ca presa din Romania se va repezi sa le verifice pe toate.

Apoi majoritatea presei din Romania s-a speriat la unison de reactia Institutului pentru Religie si Politici Publice din Washington: "vaaai! ne-au condamnat Legea Cultelor!" Nimeni nu s-a grabit se verifice cine este respectivul institut. Am fi aflat astfel ca Institutul pentru Religie si Politici Publice din Washington este acuzat de un scientolog renegat, Gerry Armstrong, ca sustine in actiunile sale secta scientologilor, o mancarica nediferentiata de meditatie transcendentala si science-fiction. Care secta este interzisa in Germania, Belgia si Franta - tari cat se poate de membre ale Uniunii Europene, NATO etc - cu alte cuvinte, cat se poate de frecventabile. Ma intreb daca nu cumva ne paste si o condamnare internationala pe motiv ca productia de scientologi la hectar din Romania lasa foarte mult de dorit. Pana una alta, Legea Cultelor a fost discutata timp de peste doi ani de zile si a beneficiat de expertiza Comisiei de la Venetia, Consortiului european stat-biserica si a Comitetului Helsinki. Mai lipseste sa ne condamne samanii din Novaia Zemlea.

Revenind la temerile artistilor care tremura de frica articolului 13 din Legea Cultelor - un comunicat de la Cotroceni incearca sa-i linisteasca prin vocea consilierului Cazaban: "Oamenii vor fi liberi in continuare sa discute orice idee si credinta religioasa. Mai mult, acest articol nu prevede nicio pedeapsa, ci doar respectul pe care il avem fata de simbolurile religioase". Pana la urma despre asta este vorba, despre respectul reciproc. Nu vad de ce o pentagrama mazgalita pe zidul unei biserici nu ar primi aceeasi pedeapsa ca si o svastica afisata pe peretele unei sinagogi. Cu siguranta Alina Mungiu Pippidi nu va fi tarata pe strazile Iesilor, despletita si intr-o camasa de canepa pentru a fi parpalita la foc de candela din cauza piesei de teatru "Evanghelistii" - asa cum lasa sa se inteleaga aparatorii libertatii de constiinta. Piesa de teatru amintita nu este mai mult decat o obraznicie de tip publicitar, pe modelul Gunter Grass, care temandu-se ca nu i se va vinde foarte bine volumul si-a "amintit" ca a luptat intr-o divizie SS. Iar Basescu a umblat prea mult prin porturile lumii pentru a deveni un ayatollah Khomeini al Romaniei, asa cum a fost acuzat de curand.


George DAMIAN
Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=213717&data=2007-01-06

0 Comments:

Trimiteți un comentariu

<< Home