miercuri, noiembrie 22, 2006

CNCD a dat curs unei initiative pentru scoaterea simbolurilor religioase din scoli

CNCD a dat curs unei initiative pentru scoaterea simbolurilor religioase din scoli


Decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii de a elimina simbolurile religioase din institutiile de invatamant, transformata intr-o "recomandare" cu titlu obligatoriu catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, ne arunca inapoi in timp in bezna comunismului ateist, incalcand drepturile a peste 20 de milioane de credinciosi crestini, mozaici sau musulmani ai Romaniei. Hotararea emisa chiar in ziua de sarbatoare a Intrarii in Biserica a Maicii Domnului favorizeaza o minoritate ateisa de 0,1% si declanseaza iresponsabil o stare de animozitate in sanul populatiei, in postul nasterii Mantuitorului. Atat Biserica cat si o Coalitiei a societatii civile pentru respectarea sentimentului religios contesta categoric decizia CNCD si ofera exemple din jurisprudenta europeana, Italia sau Grecia, tara UE eminamente ortodoxa aflata in topul "Democratiilor complete" ale lumii, conform Economist Intelligence Unit. (Victor RONCEA)
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a solicitat Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC) "elaborarea unei norme interne" prin care simbolurile religioase sa nu mai fie afisate in institutiile publice de invatamant. Cu alte cuvinte, in scolile publice, "cu exceptia spatiilor destinate exclusiv orelor de religie" si "doar in timpul acestora", icoanele nu vor mai fi afisate pe pereti, daca MEC se va supune acestei solicitari. Consiliul Director al CNCD a dat, astfel, curs initiativei profesorului buzoian Emil Moise (foto) care ceruse retragerea simbolurilor religioase din institutiile de invatamant public din Romania. Solicitarea profesorului de filosofie este sustinuta de mai multe organizatii. Asupra unei alte solicitari a lui Moise - de retragere a simbolurilor religioase de pe peretii publici ai cancelariilor, holurilor si salilor de clasa din Liceul de Arta "Margareta Sterian", din Buzau - CNCD a anuntat ca nu se pronunta. "Se retine ca (...) majoritatea icoanelor expuse in aceasta institutie sunt lucrari elaborate de elevii liceului (...), fiind considerate opere de arta", se arata intr-un comunicat al CNCD.

Recomandare obligatorie catre MEC
Interesant este ca aceeasi Curte de Apel s-a pronuntat si impotriva initiativei de retragere a simbolurilor religioase de pe peretii scolilor din judetul Buzau, asa cum ceruse Moise Inspectoratului Scolar Judetean.
CNCD a decis ieri "sa recomande MEC elaborarea si implementarea unei norme interne (circulara, instructiune) (...) prin care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase", care "trebuie sa contina", printre altele: dreptul la invatatura si accesul la cultura in conditii de egalitate, sa respecte dreptul parintilor de a asigura educatia potrivit convingerilor lor religioase si filosofice, caracterul laic al statului etc.. "Statul trebuie sa respecte si sa asigure in mod egal aceste principii pentru toti cetatenii. Depinde de MEC daca vor mai fi sau nu icoane", a precizat Csaba Asztalos, presedintele CNCD. Acesta a fost de acord, insa, ca a i se interzice unui copil sa vina cu o icoana la scoala este tot un abuz.

Civic Media contesta decizia CNCD
Prezenta la conferinta CNCD, Asociatia Civic Media a anuntat ca va contesta conform legii decizia Consiliului care, in opinia organizatiei, discrimineaza majoritatea credincioasa a tarii. Civic Media a strans in mai putin de o zi o lista impresionanta de institutii si personalitati care sustin salvarea icoanelor si simbolurilor religioase ale tuturor credintelor in scoli. Printre acestea se numara Asociatia 15 Noiembrie 1987 - Brasov, Centrul Rezistentei Anticomuniste, Asociatia pentru Protectia Familiei si Copilului, Centrul Cultural Israeliano-Roman, academicienii Balaceanu Stolnici, Dinu C. Giurescu, Eugen Mihaescu, Augustin Buzura, artistii Mariana Nicolesco si Dan Puric, istoricul Alex Mihai Stoenescu si sute de alte asociatii si personalitati. Civic Media a exemplificat la conferinta cazuri similare din Italia sau Grecia, tari ale UE cu majoritati religioase, in care s-a dat castig de cauza simbolurilor religioase. Semnatarii Apelului Coalitiei pentru respectarea sentimentului religios solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii si sindicatelor din Invatamant sa ia in considerare argumentele societatii civile si sa tina cont de faptul ca Crucea este parte integranta a Stemei Romaniei. Pe www.civicmedia.ro continua campania de strangere de semnaturi. (Petrisor CANA)

Academician Constantin Balaceanu-Stolnici
"Masura este contrara traditiilor acestei natiuni"
"Am aflat cu surprindere de hotararea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, care nu face decat sa continue practicile comuniste anti-religioase care speram ca nu vor mai continua dupa 1989. Masura este contrara traditiilor acestei natiuni care si astazi se dovedeste ca, peste 80%, este o natiune religioasa.

Academician Eugen Mihaescu
Domnul Moise este cel care face o discriminare
"Sunt revoltat de ce se intampla. Suntem intr-o tara crestina. In Parlamentul Romaniei, deasupra presedintelui Parlamentului este o cruce. O dam si pe asta afara din Parlament? Daca domnul Moise va fi suparat ca pe biserici se afla o cruce, vom avea cocosi, ca la protestanti? Cine decide in chestia asta? Intr-o tara in care religia crestina si Biserica Ortodoxa Romana se bucura de incredere in randul populatiei - vorbesc de credinta, nu de anumiti prelati, care si-au pierdut din credibilitate, in urma asocierii numelor lor cu Securitatea - cum indrazneste cineva ca domnul Moise sa aiba o astfel de initiativa? Domnul Moise poarta numele unui profet - nici macar aceasta nu-i trage un clopot? Si cine sunt cei care reclama discriminare? Daca am fi dat jos o stea a lui David sau o semiluna pentru a pune o cruce in loc, atunci ar fi fost vorba de discriminare, insa in cazul de fata nu putem vorbi de asa ceva. Domnul Moise este cel care face o discriminare. Sa isi aduca aminte de inaintasii sai. Consider ca este o rusine ceea ce se intampla."

Radu Varia, istoric de arta
Sa nu ne abandonam identitatea
"Occidentul din care facem parte este in declin nu din cauza fortei altora ci din cauza abandonarii propriei identitati. Acelasi lucru nu trebuie sa ni se intample si noua".

Dan Ciachir, scriitor
"Moise are un dezechilibru psihic"
"Problema statului laic invocata de CNCD cade. Si pana la venirea comunistilor statul era laic, dar erau icoane in scoli. Comunistii le-au scos. Acelasi lucru vor sa faca si acesti oameni. In toata Europa, ca si la noi, icoanele si crucile sunt mai mult decat simboluri religioase, sunt simboluri culturale care apartin acelor popoare. In '49 rusii ne-au scos icoanele iar acum, in numele UE, se incearca iarasi acelasi lucru. Ideea ca o icoana influenteaza negativ este un sofism ieftin. Este cumplit ca un profesor sa compare o opera de arta, cum este icoana, cu fotografia unui dement ca Ceausescu. Daca il frustreaza prezenta unei opere de arta inseamna ca are un dezechilibru psihic si ar trebui sa fie dus la psihiatru. Ii recomand sa mearga la doctorul Tudose ( medic psihiatru n.n.) pentru a se trata".

Alex Mihai Stoenescu, istoric
Demersul CNCD este exagerat
"Cred ca demersul CNCD este exagerat. Romania ofera toate posibiltatile si conditiile pentru practicarea cultelor religioase in deplina libertate. Dar Romania este un stat crestin si pentru educatia copiilor nostri, fie ei ortodcsi, catolici sau reformati, e bine ca aceste simboluri care sunt protectoare sa nu lipseasca din scoli. In al doilea rand, icoana are si o semnificatie culturala de natura istorica pentru ca noi ne-am format ca popor si am supravietuit ca natiune in primul rand prin intermediul credintei crestine. Faptul ca ne integram in Europa nu presupune si pierderea acestei traditii sau a portilor constitutive ale identitatii nationale."

IPS Bartolomeu Anania, arhiepiscop al Clujului
"Este absurd!"
"Este absurd ceea ce se intampla. Nu este un abuz prezenta icoanelor in scoli, pentru ca daca ar fi un abuz ar trebui sa avem si victime. Ori, unde sunt victimele? La fel ca si la o incalcare a legii ar trebui sa existe o premiza a acestui fapt, dar nu exista o lege care sa pedepseasca prezenta icoanelor sau a crucilor. Mai ales ca optiunea este a oamenilor. (...) Cum s-ar putea numi o initiativa care ar interzice icoanele in biserici? Ar fi culmea absurdului! Daca un cetatean oarecare cere acest lucru, trebuie ca ceilalti sa il ia in seama? Nu, pentru ca majoritatea oamenilor gandesc altfel si au o cu totul alta pozitie fata de aceste simboluri. In urma cu vreo 30 de ani, de exemplu, cand am fost in SUA am asistat la o lansare in spatiu a unui cosmonaut. Acesta a spus rugaciunea Tatal Nostru, care s-a auzit in toata America pentru ca se transmitea in direct la radio si la televiziune. Si atunci s-a trezit un individ sa reclame ca i s-a incalcat nu stiu ce drept, pe motiv ca a fost nevoit sa asculte rugaciunea dar credeti ca l-a luat cineva in seama? Nu! Si omul a ajuns in spatiu."

Cornel Ciomazga, scriitor
Ar trebui intrebat si poporul
"As folosi un citat din Sf. Dimitrie, Mitropolitul Rostovului, care spune <>. Am putea sa ne oprim cu comentariul aici si cititorii ar avea de inteles tot ce este de inteles in acest demers al celor ce se impotrivesc <>, dupa cum le numesc ei. Dar icoana, caci la icoana se refera, si Sfanta Cruce, caci si la ea se refera, ar trebui sa stie ca nu sunt simboluri. Sunt instrumente de lucru sacerdotale, necesare celor mai importante momente din viata acestui popor roman crestin ortodox. Trebuie precizat ca in Romania, credinta ortodoxa nu este un cult, o religie sau o confesiune, ci un mod de a trai. Cei care pun la cale astfel de provocari ar trebui sa se gandeasca ca ar trebui intrebat si poporul crestin ortodox, care reprezinta 87% din populatie, ce parere are cand i se propune o astfel de coercitie. Vorbind despre drepturile minoritatilor in acest demers ma tem ca nu se va tine seama de drepturile majoritatii." (Petrisor CANA, Luciana POP)

Patriarhul Teoctist:
"Nu va temeti!"
"Orice s-ar intampla in lume, nimic nu este mai trainic decat invatatura Mantuitorului Iisus Hristos. Incurajandu-ne, de mai bine de doua mii de ani, ne incredinteaza mereu, invatandu-ne: "Indrazniti..., nu va temeti! Eu am biruit lumea!" (Matei 14, 27; Ioan 16, 33).
Invatatura noastra de credinta, rugaciunea noastra, ne transforma din persoane indiferente, dezorientate - mai ales in aceste vremuri cumplite pe care le strabatem - in crestini adevarati, in fii ai luminii, traitori in Hristos." PF Patriarh Teoctist

Biserica respinge decizia CNCD
Biserica Ortodoxa Romana nu este de acord cu decizia CNCD, apreciind ca aceasta incalca legislatia europeana si Constitutia. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica, a declarat ca "nici Ministerul Educatiei, nici Biserica, nici CNCD nu pot interveni in astfel de probleme. Decizia trebuie luata de comunitate, adica de parinti, elevi si profesori". De asemenea, sursa citata a afirmat ca decizia CNCD aminteste de situatia anilor '50, cand regimul comunist adusese la nivel de politica de stat prigonirea Bisericii si credinciosilor. Ce s-a hotarat ieri "nu este in spiritul legislatiei europene", sustine parintele Stoica, explicand ca au mai existat, in anii trecuti, cazuri similare in Germania si Italia, dar instantele au decis ca problema sa fie rezolvata la nivelul comunitatii. "Intr-o societate democratica, majoritatea respecta drepturile minoritatii, asa cum si minoritatea ar trebui sa respecte drepturile majoritatii", a completat acesta, precizand ca in unele scoli din Dobrogea sunt prezente, alaturi de simboluri crestine, si cele mozaice si musulmane. (D.E.I.)

Ministerul Educatiei arunca pisica la Parlament

Ministerul Educatiei si Cercetarii a apreciat ieri ca problema simbolurilor religioase din scoli va trebui dezbatuta in Parlament, avand in vedere importanta ei, se arata intr-un comunicat al MEC. Conform MEC hotararea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii privind prezenta simbolurilor religioase din institutiile de invatamant public trebuie dezbatuta in comisiile de invatamant din Parlament. (G.D.)

http://www.ziua.net/display.php?id=211622&data=2006-11-22

0 Comments:

Trimiteți un comentariu

<< Home